ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαχρονικό ταξίδι στο μύθο

διαχρονικό-ταξίδι-στο-μύθο-52457

Συγκριτικό πλεονέκτημα είναι για τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή η Αργώ, και κατά συνέπεια μπορεί να αποτελέσει μοχλό τουριστικής ανάπτυξης, η αξιοποίησή της. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στην διάρκεια της παρουσίασης του ημερολογίου με θέμα «Η Αργώ στο πέρασμα των αιώνων» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Αχίλλειο. Το ημερολόγιο του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσίασαν οι: Δρ. Αργυρ. Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, Δ/ντρια ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου, Δρ. Βασιλική Αδρύμη- Σισμάνη, επίτιμη Δ/ντρια του Αρχαιολογικoύ Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών του ΥΠ.ΠΟ, Κώστας Καραθάνος, κωπηλάτης – φωτογράφος και Κώστας Κεχαΐδης, πρόεδρος του συλλόγου των Αργοναυτών και συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Μουτσινά, υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να αναδείξουμε την διαχρονική διάσταση του μύθου, προκειμένου να λάβει την θέση που του αρμόζει στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας». Η κ. Ιντζεσίλογλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην « διαχρονική διάσταση των εμπορικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν ανάμεσα με την περιοχή μας και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου, αρχής γενομένης από την Αργώ» και προσέθεσε ότι «η εμπορική αυτή σχέση συνεχίστηκε σε όλη τη αρχαιότητα, ακόμη και στα νεώτερα χρόνια». Κατά συνέπεια «το θέμα Αργώ είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας, το οποίο πρέπει προβληθεί ευρύτερα και να αξιοποιηθεί» επεσήμανε η ίδια.

Η κ. Αδρύμη, η οποία τεκμηρίωσε μέσω των ερευνών της, την ύπαρξη της αρχαίας Ιωλκού, τόνισε ότι «ο μύθος των Αργοναυτών είναι παγκόσμια γνωστός, όπως επίσης και η Ιωλκός, ενώ ο Βόλος είναι η ιστορική συνέχειά του. Άρα, προσέθεσε η κ. Αδρύμη, για την προβολή του και την τουριστική αξιοποίηση των αρχαιολογικών του χώρων, ο Βόλος πρέπει να εστιάσει σε ένα αναγνωρίσιμο θέμα, που θεωρώ ότι είναι η Ιωλκός και ο μύθος των Αργοναυτών. Γι’ αυτό θεωρώ, κατέληξε η ίδια, ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που προβάλλει το θέμα, είναι σημαντική, γιατί στοχεύει σε αυτό».

Ο Κώστας Καραθάνος τόνισε ότι η φωτογραφική αποτύπωση του σύγχρονου ταξιδιού των Αργοναυτών αποτελεί «φόρο τιμής στην πόλη του», ενώ ο Κώστας Κεχαΐδης προσέθεσε ότι «το συναίσθημα των σύγχρονων Αργοναυτών είναι έντονη συγκίνηση», ομολογώντας ταυτόχρονα ότι «το ταξίδι με την Αργώ με βοήθησε να ανακαλύψω πράγματα, τα οποία ουδέποτε μπορούσα να φανταστώ ότι θα επιχειρούσα».

Για την έκδοση του ημερολογίου το Κέντρο Πολιτισμού έχει συνεργαστεί με την ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού, όπως επίσης και με τον φωτογράφο – κωπηλάτη Κώστα Καραθάνο, ενώ τον σχεδιασμό έχει επιμεληθεί η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου. Η παρουσίαση του ημερολογίου πραγματοποιήθηκε, τέλος, σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου