ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σύμβολο η Αργώ

σύμβολο-η-αργώ-53513

Η Αργώ στο πέρασμα των αιώνων κυριαρχεί στο ημερολόγιο του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Για την έκδοση αυτού του ημερολογίου το Κέντρο Πολιτισμού έχει συνεργαστεί με την ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού, όπως επίσης και με τον φωτογράφο – κωπηλάτη Κώστα Καραθάνο, ενώ τον σχεδιασμό έχει επιμεληθεί η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου. Η παρουσίαση του ημερολογίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον, σε συνεργασία με το Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου.

Το ημερολόγιο θα παρουσιάσουν οι: Δρ. Αργυρ. Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, Δ/ντρια ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου, Δρ. Βασιλική Αδρύμη- Σισμάνη, επίτιμη Δ/ντρια του Αρχαιολογικoύ Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών του ΥΠ.ΠΟ, Κώστας Καραθάνος, κωπηλάτης – φωτογράφος και Κώστας Κεχαΐδης, πρόεδρος του συλλόγου των Αργοναυτών. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πόπωτα. Το ημερολόγιο θα διατεθεί με ένα συμβολικό ποσόν, έτσι ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν, να διατεθούν σε δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού που αφορούν την κοινωνική παρέμβαση.

Το ημερολόγιο θα διατίθεται στο Δίαυλο

Αναλύοντας την φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», Αδαμαντία Μουτσινά υπογραμμίζει ότι «μας συγκίνησε και συγχρόνως μας προβλημάτισε το δέος με το οποίο αντιμετωπίζει την Αργοναυτική Εκστρατεία και τον Ιάσονα ο σλοβένικος λαός, κατά την επίσκεψή μας στην Βέρνικα Σλοβενίας, με την οποία έχει αδελφοποιηθεί ο π. Δήμος Ιωλκού.

Η πόλη της Βέρνικα έχει ως έμβλημά της την Αργώ, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνει τις «Αργοναυτικές Ημέρες» με ελληνοπρεπή τρόπο, ενώ αισθάνονται «ως απόγονοι του Ιάσονα». Τον προβληματισμό μας αυτό θέλαμε να μετουσιώσουμε σε δημιουργία, αξιοποιώντας τον δικό μας σημαντικό μύθο και ιστορία, μέσα από τα σημαντικά ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών».

Το ημερολόγιο προλογίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι «το ημερολόγιο είναι προϊόν συνεργασίας της «Ιωλκού» με την ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου». Παράλληλα ο ίδιος σημειώνει ότι «στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε, τέτοιες πρωτοβουλίες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναδεικνύουν την οικουμενικότητα του ελληνικού πνεύματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου