ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συμφωνικό έργο του Ζαφείρη Κουκουσέλη

συμφωνικό-έργο-του-ζαφείρη-κουκουσέλ-53556

Tο Συμφωνικό έργο «Κοντσέρτο για Ακορντεόν και Ορχήστρα» που συνέθεσε ο Βολιώτης Ζαφείρης Κουκουσέλης, θα παρουσιάσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε απευθείας μετάδοση από το τρίτο πρόγραμμα την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ. Η συναυλία θα δοθεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στο ιστορικό στούντιο C. Σολίστ είναι ο Χρήστος Ζερμπίνος, ενώ την Ορχήστρα θα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Το «Κοντσέρτο για ακορντεόν και ορχήστρα», έργο 13, άρχισε να γράφεται στα τέλη του 1999, και ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2000. Το έργο παρουσιάστηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου τον Ιούνιο του 2002, υπό τη διεύθυνση του Συμεών Κόγκαν και σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο, στο Δημοτικό θέατρο του Βόλου, ως ένα από τα έργα της Διπλωματικής εργασίας του συνθέτη. Το έργο στηρίζεται στη φόρμα ενός κλασικού κοντσέρτου με τρία μέρη και εναλλαγές Allegro (Γρήγορο), Andante affetuoso (Ήρεμα και με πολύ πάθος), Allegro vivo (Με ζωντάνια και ενεργητικότητα). Το έργο είναι στη μεγαλύτερη διάρκειά του τροπικό και παρουσιάζει μια πολυρυθμία με έντονες ρυθμικές μεταβολές και στοιχεία αυτοσχεδιασμού.

Ο Ζαφείρης Κουκουσέλης συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου του Δήμου Βόλου σε μουσικά αφιερώματα για τους καλλιτέχνες Σώτο Παναγόπουλο, Νίκο Γούναρη και Σοφία Βέμπο καθώς επίσης και στα μιούζικαλ «Σχολείο για Κλόουν», «Ο Μάγος του Οζ», «Καμπαρέ Μπρεχτ». Έπαιξε ηλεκτρονικά όργανα στο μιούζικαλ «Το τραγούδι του Αιώνα» (Δημήτρη Μαραγκόπουλου), πιάνο στην παράσταση «Όπου και να ταξιδέψω» (Δημήτρης Παπαδημητρίου- Γιώργος Σεφέρης), ακορντεόν στο «Βαλς Εξιτασιόν» (Κώστας Γιαννίδης- Ελένη Πέγκα) συμπαραγωγή, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου με το Θέατρο του Νότου. Στα έργα «Άξιον Εστί» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» που παρουσίασε η Συμφωνική ορχήστρα Βόλου ήταν μέλος της Λαϊκής Ορχήστρας. Επίσης συνεργάζεται ως σολίστ του ακορντεόν με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου.

Έγραψε μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις «Υβόννη» (Γκόμπροβιτς) και «Όσκαρ Ουάιλντ» (Ουάιλντ). Έχει δημιουργήσει μια καλλιτεχνική ομάδα που πραγματοποιεί μουσικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, τον Απρίλιο του 2001 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια των μουσικών εκδηλώσεων Γέφυρες παρουσίασαν την παράσταση «Αναζητώντας το χαμένο Σανδάλι», και τον Ιανουάριο του 2008 στο Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου την παράσταση «Τα Μυστικά της Θάλασσας». Στο Διήμερο Τζαζ Κρουστών που διοργάνωσε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Δήμου Βόλου, παρουσιάστηκε το έργο του «Ο κόσμος των Κρουστών», από το σύνολο «Κρούσις» του Δημοτικού Ωδείου Πατρών. Η «Συνεύρεση – έργο για κουαρτέτο εγχόρδων» παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από το Κουαρτέτο Πατρών, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής. Η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου με μαέστρο τον Συμεών Κόγκαν παρουσίασε τον Ιούνιο του 2002 το Κοντσέρτο για Ακορντεόν και Ορχήστρα με σολίστ το Χρήστο Ζερμπίνο.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου του ανέθεσε τη σύνθεση του Ολυμπιακού ύμνου της πόλης με τίτλο «Λαμπαδηδρομία» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 31 Ιουλίου 2004, στην τελετή Διανυκτέρευσης της Ολυμπιακής φλόγας στο Βόλο. Τον Ιανουάριο του 2006 στην Αθήνα, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής έπαιξε το έργο Βαλκανικό, υπό τη διεύθυνση Ιάκωβου Κονιτόπουλου, σε διοργάνωση της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Το 2008 ενορχήστρωσε και έπαιξε πιάνο – ακορντεόν στην παράσταση «Τα Μυστικά της Θάλασσας» που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής στα πλαίσια του Διεθνούς φεστιβάλ Βόλου. Το 2009 ηχογράφησε επτά δικά του τραγούδια, σε ποίηση Γ. Σεφέρη και στίχους Κώστα Ακρίβου, Γιώργου Χατζιπολίτη που τα ερμηνεύει ο Νίκος Παρθένης και κυκλοφόρησαν σε CD με τον τίτλο «Μέσα σου να χαθώ» όπου έχει κάνει την ενορχήστρωση.

Είναι καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου και τα τέσσερα τελευταία χρόνια ενορχηστρώνει και διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία του Σχολείου σε αφιερώματα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, το οποία παρουσιάστηκαν στην κρατική τηλεόραση. Το αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2012, στα πλαίσια του Πανελλήνιου Συνεδρίου «Η Γλώσσα της παιδείας και των μεταρρυθμίσεων», καθώς και στους Δελφούς στο θέατρο Φρύνιχος.

Το καλοκαίρι του 2012 συνεργάστηκε παίζοντας ακορντεόν με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα, τον Γιάννη Κότσιρα και τον Χρόνη Αηδονίδη στην Κύπρο, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και από το 2003 μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου