ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η όπερα «Τρώες» στο Αχίλλειον

η-όπερα-τρώες-στο-αχίλλειον-59787
Με το εντυπωσιακό έργο του Ector Berlioz «Les Troyens» (Οι Τρώες) συνεχίζεται το Σάββατο 5 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Αχίλλειο, το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD». Το βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης, που απαίτησε ειδικό εξοπλισμό, παρουσιάζεται στο κοινό του Βόλου στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα του «Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού – Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο» (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ), με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζεται ότι τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για μια τριετία, για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

Το έπος του Τρωικού Πολέμου του Berlioz, του διάσημου Γάλλου ρομαντικού συνθέτη, αναβιώνει στη ΜΕΤ με τη φημισμένη σκηνοθεσία του 2003 της Francesca Zambello. Η Διευθυντής Ορχήστρας είναι ο Fabio Luisi. Πρωταγωνιστούν: Ο Marcello Giordani στον κεντρικό ρόλο του Αινεία, του ήρωα που φεύγει από τα ερείπια της Τροίας για ν’ αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις στο βόρειο-αφρικανικό βασίλειο της Καρχηδόνας. Η Deborah Voigt αναλαμβάνει τον ρόλο της «καταραμένης» μάντισσας Κασσάνδρας. Συμπρωταγωνιστεί η Susan Graham, στο ντεμπούτο της στη ΜΕΤ, με τον ρόλο της Διδούς, της ευγενικής αλλά θλιμμένης βασίλισσας της Καρχηδόνας.

«Οι Τρώες» είναι μια όπερα σε 5 πράξεις σε λιμπρέτο του ίδιου του Εκτόρ Μπερλιόζ, που εμπνεύστηκε από την «Αινειάδα» του Βιργίλιου. Το συνέθεσε μετά από ώθηση του φίλου του Φραντς Λιστ, μεταξύ των ετών 1856-1858. Μέρος του έργου και όχι το σύνολό του παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τον τίτλο «Οι Τρώες στην Καρχηδόνα» το 1863 στο Théâtre Lyrique του Παρισιού, ενώ το πρώτο μέρος της όπερας με τον τίτλο «Η άλωση της Τροίας» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Καρλσρούη της Γερμανίας το 1890, αφού είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα το πρώτο μέρος.

Η φιλόδοξη όπερα του Μπερλιόζ, λόγω της διάρκειας τεσσάρων ωρών, διάρκεια που έχουν μόνον οι όπερες του Βάγνερ, αλλά και άλλων δυσκολιών, σχετικών με τη διανομή των ρόλων και των σκηνικών, ιδιαίτερα της κατασκευής του περίφημου Δούρειου Ίππου – ανέβηκε ακέραιη για πρώτη φορά στο Θέατρο Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου το 1957 και ακολούθησε η ηχογράφηση της το 1969 από τον Σερ Κόλιν Ντέιβις, που παραμένει ακόμη μέχρι σήμερα ως αναφορά.

Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει από αύριο Δευτέρα στο Δίαυλο και μια ώρα πριν την παράσταση στο Αχίλλειο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων, καθώς επίσης και την προπώληση των εισιτηρίων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.metingreece.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου