ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια βραδιά στη Λιλιπούπολη

μια-βραδιά-στη-λιλιπούπολη-64011

Ενα μουσικό χριστουγεννιάτικο βραδινό, μια απολαυστική έκπληξη για μικρούς και μεγάλους θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής με το αφιέρωμα της θρυλικής και πολυαγαπημένης Λιλιπούπολης, στις 19.30 τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Εικοσιεπτά χρόνια μετά τη δημιουργία της, οι χρωματιστοί ήρωες της Λιλιπούπολης θα ζωντανέψουν στο Βόλο σε μια μουσικό-θεατρική περφόρμανς.

Τραγούδια από την περίφημη εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Εδώ Λιλιπούπολη» σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή με την μουσική των νέων τότε μουσικών Νίκου Κηπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος και Γιώργου Χριστοδούλου θα ερμηνεύσουν οι γνωστοί και καταξιωμένοι Βολιώτες μουσικοί Έρρικα Πατρικίου και Βασίλης Αγροκώστας. Τους δύο ερμηνευτές θα συνοδεύει ο Ηλίας Χαντζόγλου στο πιάνο και η Μερόπη Βλαχογιάννη με το ακορντεόν. Αφηγήτρια θα είναι η μουσικός Θάνια Παπαγεωργίου.

Η παράσταση περιλαμβάνεται στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Βόλου και διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ.

Όταν το 1975 ο Μάνος Χατζιδάκις ανέλαβε τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος ανάμεσα στα σχέδιά του ήταν η δημιουργία μιας παιδικής εκπομπής, τη δημιουργία της οποίας ανέθεσε στη προσωπική του φίλη Ρεγγίνα Καπετανάκη. Η τελευταία, με τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου Ελένης Βλάχου, κατασκεύασαν ένα αρχικό πλάνο του κόσμου της «Λιλιπούπολης», τον οποίο οργάνωσαν και παρουσίασαν στον Χατζιδάκι. Ο Χατζιδάκις ενθουσιάστηκε με την ιδέα και έδωσε την άδεια και την προστασία του στη νέα σειρά, που ξεκίνησε να εκπέμπεται το 1976. Η εκπομπή, η οποία ήταν καθημερινή, ήταν μουσικά επενδυμένη με τραγούδια ευρηματικότατων στίχων της Μαριανίνας Κριεζή τα οποία τραγουδούσαν οι Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Κοντογεωργίου και Νένα Βενετσάνου.

«H Λιλιπούπολη ξεκίνησε σαν μια εκπομπή για να μαθαίνουν τα πολύ μικρά παιδιά τι είναι το κόκκινο χρώμα, τι το πράσινο, τι είναι το κοντά, τι το μακριά, το μικρό, το μεγάλο…», αναφέρει η Μαριανίνα Κριεζή αλλά η ακροαματικότητα ήταν χαμηλή. Όταν εισχώρησε στην συγγραφική ομάδα της σειράς η Άννα Παναγιωτοπούλου προσέφερε έναν πιο θεατρικό λόγο στα κείμενα. Την περίοδο εκείνη η εκπομπή αρχίζει να ανεβαίνει σε ακροαματικότητα, ενώ το ακροατήριό της άρχισε να διευρύνεται σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες. Ανάμεσα στους ηθοποιούς που ακούγονταν στην σειρά ήταν οι Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Σταμάτης Φασουλής, Λευτέρης Βογιατζής, Σαπφώ Νοταρά, Λυδία Κονιόρδου, Αλέκα Παΐζη, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ράνια Οικονομίδου, Πέπη Οικονομοπούλου, Μίνα Αδαμάκη, Θόδωρος Μπογιατζής, Νίκος Τσιλούνης, Σταύρος Μερμήγκης, Λάμπρος Τσάγκας και Μίμης Χρυσομάλλης. Ταυτόχρονα ο χαρακτήρας της γινόταν περισσότερο πολιτικός.

Η εκπομπή άντεξε ως το 1980. Μικρά και μεγάλα παιδιά λάτρεψαν και συνεχίζουν να λατρεύουν τον κόσμο της Λιλιπούπολης και τα καμώματα των κατοίκων της. Η Λιλιπούπολη ήταν μια «παιδική» (όχι όμως παιδιάστικη) εκπομπή, καμωμένη «για παιδιά και έξυπνους μεγάλους», η οποία λατρεύτηκε, αλλά και πολεμήθηκε, ίσως επειδή ασκούσε κριτική χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα και θεσμούς. Για τον ίδιο το Μάνο Χατζηδάκι η Λιλιπούπολη «…ήταν γέννημα μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας από τη μία, του Τρίτου Προγράμματος, και από την άλλη μιας ομάδας νέων ανθρώπων με πολύ ταλέντο που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο και δούλεψαν ελεύθερα, με κέφι, με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Αυτό βέβαια δεν στάθηκε εμπόδιο στο να εξοργιστεί η αντιδραστική παραδημοσιογραφία του ελληνικού Τύπου που χαρακτήρισε τη «Λιλιπούπολη»… κομμουνιστική. Ίσως γιατί πρώτη φορά κάποιοι μιλούσαν στα παιδιά υπεύθυνα με καθαρή ποιητική γλώσσα. Θίγοντας (με τον τρόπο αυτόν) θέματα που βασανίζουν και πονάνε τον τόπο και όχι ως εκπαιδευτικοί ή γονείς ανόητοι που συμπεριφέρονται στα παιδιά λες και αποτείνονται σε υπανάπτυκτους και ατελείς…». Η Λιλιπούπολη πάντα επίκαιρη συνεχίζει να μαγεύει το παιδί που κάθε ενήλικος έχει μέσα του και όλα τα σημερινά παιδιά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου