ΕΞΟΔΟΣ

Λαϊκά παραμύθια για όλους

λαϊκά-παραμύθια-για-όλους-72202

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από τον Δημήτρη Προύσαλη θα πραγματοποιηθεί για παιδιά και γονείς στο σπίτι του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, στην οδό Κοραή 79, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, 17:00-18:00. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Λ.Ε.Β. Θα ακουστούν λαϊκά παραμύθια και προφορικές παραδόσεις για να αποχαιρετίσουν οι μικροί και μεγαλύτεροι φίλοι των ιστοριών το χρόνο που φεύγει και να υποδεχτούν τον καινούργιο που έρχεται γεμάτος υποσχέσεις.

Στη συνέχεια, στο τρίωρο μεταξύ 18:00-21:00 θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο λαϊκού παραμυθιού και αφήγησης με τίτλο «Ήμουν κι εγώ εκεί κι είχα παπούτσια από χαρτί». Πρόκειται για βιωματικό-εισαγωγικό εργαστήρι αφιερωμένο στην τέχνη της αφήγησης με θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές για εκπαιδευτικούς, γονείς, κοινων. λειτουργούς, θεραπευτές, καλλιτέχνες, με ασκήσεις μυθοπλασίας και εικονοποίησης, τεχνικές ενεργοποίησης της φαντασίας, ασκήσεις συγκέντρωσης της μνήμης, προσομοίωση στη χωροταξία της ιστορίας, ασκήσεις γλωσσικής προσαρμογής, καθοδήγηση σκηνικής παρουσίας.

Η βραδιά θα κλείσει με αφήγηση για ενήλικες από τις 21:00 έως 22:00, με θέμα: «Ιστορίες για κείνους που αναζητούν….κι αυτούς που βρίσκουν». Πρόκειται για ιστορίες της προφορικής παράδοσης με σοφία και αναστοχαστική διάθεση για όσους αναζητούν της τύχης τα καμώματα και αντιμετωπίζουν της μοίρας τα γραφτά.

Ο Δημήτρης Προύσαλης ασχολείται με τη συλλογή, καταγραφή, μελέτη και ανάλυση, του λαϊκού παραμυθιού από το 1999. Ως αφηγητής μοιράζεται με σεβασμό από το 2003 τα παραμύθια που αγαπά με παιδιά κι ενήλικες σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και ακροατήρια ποικίλης σύνθεσης (βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, μουσεία, σχολεία κλπ). Έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων «Μύθοι και παραμύθια στου Κένταυρου τη ράχη» με τη συνεργασία του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου «Ο Κένταυρος» και την Εταιρεία Πήλιον Όρος.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 24210-33938, 24210-25363 και 6974325528.

Πολιτιστικές δράσεις του Λυκείου

Παράλληλα το Λ.Ε.Β. διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ με χειροποίητες μικρές δημιουργίες στο εργαστήριο της υφαντικής του. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διατηρηθεί η δράση του εργαστηρίου των αργαλειών, διοργανώνει εορταστικό μπαζάρ με μικρές δημιουργίες των σπουδαστών, της υπεύθυνης εκπαιδεύτριας Κερασίας Καρκαλά αλλά και των υπευθύνων μελών της Εφορείας Υφαντικής, δίνοντας την ευκαιρία για πρωτότυπα και οικονομικά δωράκια. Στο μπαζάρ με γεύση Χριστουγέννων, αγάπης και προσφοράς, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν, εκτός από παραδοσιακά γλυκά με αγνά υλικά, χριστουγεννιάτικα δώρα, υφαντά διακοσμητικά και χρηστικά είδη για το σπίτι, που αποτυπώνουν την καλαισθησία και την ευρηματικότητα των ατόμων που ασχολούνται με την υφαντική. Η έναρξη λειτουργίας του μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα και θα λειτουργεί καθημερινά τα πρωινά 11-13.00 και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα 6-9 μ.μ. στον χώρο του εργαστηρίου υφαντικής, Ρ.Φεραίου Δον Δαλεζίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, πιστό στις αξίες της διατήρησης του λαϊκού πολιτισμού, συνεχίζει την παράδοση της τέχνης του αργαλειού, με το εργαστήριο υφαντικής που αναβίωσε τα τελευταία τρία χρόνια, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έμφαση, όχι μόνο στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και στη διαχρονική παραδοσιακή τέχνη. Σκοπός της επαναλειτουργίας εργαστηρίου αυτού είναι η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Παράλληλα, όμως, στοχεύει να δώσει σε γυναίκες και άνδρες της ευρύτερης περιοχής μας επαγγελματική κατάρτιση σε μία εποχή, όπου η ανεύρεση εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Επίσης το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» προγραμματίζεται η εορταστική παράσταση με τίτλο «Woman in Love». Η εξαιρετική musical performer Σία Κοσκινά με το καλλιτεχνικό επιτελείο της θα παρουσιάσει ένα μοναδικό αφιέρωμα στις σημαντικότερες στιγμές της κορυφαίας Αμερικανίδας ερμηνεύτριας Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, προσεγγίζοντας με ολοκληρωμένο τρόπο το μύθο της ως προσωπική πηγή έμπνευσής της και βασικό κίνητρο ενασχόλησής της με το τραγούδι και το θέατρο.

Στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις, ο σολίστας της Κρατικής Ορχήστρας Πέτρος Μπούρας. Mπάσο παίζει ο Αλέξης Λεβεντέρης, τύμπανα ο Ηλίας Καραχάλιος, κιθάρες ο Δημήτρης Σιάμπος. Την εκδήλωση οργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε συνεργασία με τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και περισσότερες πληροφορίες για την προπώληση δίνονται στα τηλέφωνα 2421033938 και 2421025363.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου