ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίκεντρο η ιστορική Κερασιά

επίκεντρο-η-ιστορική-κερασιά-74368

Η εμπνευσμένη εικαστική γραφή του ζωγράφου Γιώργου Καφενταράκη σηματοδοτεί την δράση της Αστικής Εταιρείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Κερασιάς», που αποτελεί στόχο ζωής για τους δημιουργούς του. Η έκθεση ζωγραφικής του διακεκριμένου ζωγράφου, που τιτλοφορείται «Οι κυνηγημένοι του 1909» και παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα μιας σημαντικής πρωτοβουλίας, που έχει ως επίκεντρο την διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Ο Γιώργος Καφενταράκης εμπνέεται από το βιβλίο του Ηλία Λεφούση «Τα τύμπανα του 1909» και παρουσιάζει 21 έργα με κάρβουνο και μολύβι για την απεργία εκείνης της χρονιάς στο Βόλο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο συμπολίτης ζωγράφος, υπογραμμίζει ότι «το βιβλίο του Ηλία Λεφούση μου έδωσε πολλές εικόνες και εξίσου έντονα συναισθήματα, τα οποία μεταφράστηκαν αυθόρμητα σε εικόνες, με μολύβι, κάρβουνο και ώχρα, προκειμένου να αποδώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα». Κάθε γραμμή και κάθε φράση του βιβλίου του Ηλία Λεφούση έγινε εικόνα εκφράζοντας «την έντονη συγκίνηση» που ένιωσε ο δημιουργός, διαβάζοντας για τα «δραματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου». Παράλληλα, ο κ. Καφενταράκης δηλώνει «ευτυχής για την συγκεκριμένη συνεργασία», η οποία αποτυπώνει τους δεσμούς καρδιάς που ανέπτυξε με την Κερασιά, τον Ηλία Λεφούση, τον Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, αλλά και το Δ.Σ. του νέου φορέα, του οποίου είναι και ο ίδιος μέλος.

Ψυχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο ζωής την δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στην Κερασιά, που θα αναδεικνύει το ιδιαίτερο προφίλ της συγκεκριμένης περιοχής. «Ουσιαστικά θα είναι ένας πολυχρηστικός χώρος, ο οποίος πέραν της μόνιμης έκθεσης τεκμηρίων που φιλοξενεί, θα χρησιμοποιείται και για την διοργάνωση εκθέσεων αλλά και εκδηλώσεων, που θα έχουν συνάφεια με το περιεχόμενο του Μουσείου» υπογραμμίζει ο κ. Αλεξάνδρου.

Το πλούσιο υλικό που έχει συγκεντρωθεί και εμπλουτίζεται διαρκώς, περιλαμβάνει μια σειρά από αρχαιολογικές φωτογραφίες του Στέφανου Αλεξάνδρου, τεκμήρια από την παραδοσιακή τέχνη των μαχαιροποιών που άνθισε στην Κερασιά στις αρχές του 1800, μα πάνω από όλα, σπάνια τεκμήρια που μαρτυρούν την μεγάλη προσφορά της περιοχής σε καιρούς ειρήνης και πολέμου, δεδομένου ότι υπήρξε κέντρο της Αντίστασης στην διάρκεια της Κατοχής. Στόχος των εμπνευστών της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία μόνιμης έκθεσης που θα έχει ως θέμα την Εθνική Αντίσταση.

Απώτερος στόχος είναι το συγκεκριμένο Κέντρο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί στην πράξη η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. «Στόχος είναι η διατήρηση της μνήμης, γιατί λαός χωρίς ιστορική μνήμη είναι καταδικασμένος» καταλήγει ο κ. Αλεξάνδρου.

Η χθεσινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, ανέδειξε τις επιμέρους παραμέτρους μιας σημαντικής πρωτοβουλίας, που διαπνέεται από τις αρχές του εθελοντισμού και της ευρύτερης πολιτιστικής προσφοράς.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου