ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκώμιον νοτίου Πηλίου

εγκώμιον-νοτίου-πηλίου-81847

Δεκαεπτά ζωγραφικά έργα του Δημήτρη Μοράρου περιλαμβάνει το ημερολόγιο 2013 που εξέδωσε το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου με θέμα «τα βότανα του Νοτίου Πηλίου» και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο Αχίλλειο. Το Ημερολόγιο θα παρουσιάσουν η Αγγελική Νικολάου, Φιλόλογος, Αρχειονόμος Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Μαγνησίας, Υπ. Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Πέτρος Λόλας, σ. Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα στον εκθεσιακό χώρο του Αχίλλειου θα υπάρχει έκθεση του ζωγράφου Δ. Μοράρου, με θέμα «Εγκώμιον Νοτίου Πηλίου» όπου περιλαμβάνονται και τα έργα του Ημερολογίου 2013.

Ο ζωγράφος Δημήτρης Μοράρος μετά την «ανάγνωση» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη -με μια μεγάλη σειρά έργων, με την έκδοση Ημερολογίου 2011 από το Δήμο Σκιάθου, με την εικονογράφηση βιβλίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του- περνά απέναντι από την Σκιάθο στο «πολύφερνο» Πήλιο. Στην περιοχή του Νότιου Πηλίου, περιοχή ιδιαίτερης μορφολογίας και κάλους, γεμάτη παιδικές αναμνήσεις. Εκφράζοντας με λέξεις – εικόνες, την ταυτότητα του χώρου, μέσα από τις θάλασσες και τα αλιεύματα τα τοπία και τους ανθρώπους, τα δένδρα, τους θάμνους και τα αρωματικά βότανα, που κατά την γνώμη του, τα τελευταία δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στον τόπο.

Σε έργα μικρών διαστάσεων -μικτής τεχνικής- που επιβάλει η ανάδειξη της άμεσης έκφρασης αφ’ ενός και η στενότητα της εποχής αφ’ εταίρου. Συμμετοχή, σ’ αυτή την επιβεβλημένη και κατευθυνόμενη κατάσταση, αλλά με ελπίδα και αισιόδοξη προοπτική, με την σκέψη ότι η Ελλάδα δεν είναι δεδομένο, αλλά πάντα να την ξανα-ανακαλύπτουμε και να στεκόμαστε απέναντί της ισότιμα, δυναμικά και δημιουργικά.

Ο λόγος στο Δημήτρη Μοράρο: «Το υλικό και τα θέματα αυτής της αναζήτησης -αφορμή για την έκθεση- είναι τεράστιο. Σαν τα πρώτα μεζεδάκια από το πλούσιο τραπέζι. Αν κοιτάζουμε από το πρίσμα του Δημήτρη Δημητριάδη «ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, αυτό που λέμε Ελλάδα, πρέπει να το ξαναδούμε, να σταθούμε απέναντι σ’ αυτό σαν να μην ξέρουμε τίποτε και να τα ξαναανακαλύπτουμε», με φέρνει σε μια συνάντηση – ανάκλαση της παιδικής ηλικίας, σε καιρό διακοπών. Σε κάποιο παράδρομο της Μηλίνας, καθόταν ένας ξένος παραθεριστής και ζωγράφιζε. Τον παρατηρώ με μεγάλη έκπληξη και περιέργεια, πλησιάζοντας σιγά-σιγά όλο και πιο κοντά. Σχεδίαζε ένα δένδρο με σινική μελάνη.

Στέκομε απέναντι σ’ αυτό το δένδρο -τα δένδρα, τα αρωματικά φυτά, τα βότανα, τους κόλπους, τις αμμούδες, στην θάλασσα, τα καΐκια, τους ανθρώπους. Στα σχήματα που τα περικλείουν στις μυρουδιές που τα καθορίζουν, στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτόν τον χώρο, τον καθιστούν ιδιαίτερο και μου δημιουργούν τόσα αισθήματα».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτά πρωί και απόγευμα. Η εκδήλωση τελεί υπό τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου