ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαχρονικό το έργο του Θεόφιλου

διαχρονικό-το-έργο-του-θεόφιλου-84130

Το βιβλίο του Νικολάου Παπαθεοδώρου «Ο Ζωγράφος Θεόφιλος στις Μηλιές του Πηλίου, νέα άγνωστα έργα του» παρουσιάζει η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών σήμερα Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου. H εκδήλωση διοργανώνεται κατόπιν συνεργασίας της Εταιρίας Θεσσαλικών Ερευνών και του Δήμου Βόλου.

Ο τίτλος και μόνο της μελέτης την καθιστά άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς με την παρουσίαση νέων άγνωστων έργων και τις πληροφορίες για τη ζωή του Θεόφιλου στις Μηλιές της δίνεται μία σημαντική θέση στην απέραντη βιβλιογραφία για τον παρεξηγημένο εν ζωή χαρισματικό ζωγράφο. Το βιβλίο του Ν. Παπαθεοδώρου θα παρουσιάσουν η Μαρία Νάνου, Θεολόγος-Ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης και η μουσειοπαιδαγωγός Μαρία Σπανού, ενώ θα μιλήσει και ο συγγραφέας. Συντονιστής είναι ο Γεώργιος Κοντομήτρος, φιλόλογος, Γραμματέας της Εταιρίας Θεσσαλικών Ερευνών.

Στην εκδήλωση έχει κληθεί να παραστεί και αντιπροσωπεία του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος». Πρόκειται για ένα πολύτροπο και καταξιωμένο πολιτιστικό σωματείο της Μυτιλήνης, το οποίο επί δεκαετίες επιδεικνύει πλούσια και εξαιρετικά ποιοτική δράση στους τομείς του θεάτρου, της μουσικής, της λογοτεχνίας, των εκδόσεων, των εικαστικών, των παραδοσιακών τεχνών, της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.

Όπως είναι γνωστό, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών έχει αδελφοποιηθεί με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης. Η αδελφοποίηση έγινε τον Νοέμβριο του 2011, οπότε αντιπροσωπεία της ΕΘΕ επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη, φιλοξενήθηκε από τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης (ΦΟΜ) και παρουσίασε σε ένα απαιτητικό κοινό και σε ατμόσφαιρα άκρως τιμητική την τεσσαροκονταετή δράση της, για την οποία λίγο αργότερα της απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Επίσης η αντιπροσωπεία της ΕΘΕ παρουσίασε και τον 18° τόμο του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών, εν μέρει αφιερωματικό στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Η εμφάνιση στη βιβλιογραφία της μελέτης του κ. Παπαθεοδώρου για τον Θεόφιλο που τιμά τον τόπο μας δεν μπορούσε παρά να είναι η καταλληλότερη ευκαιρία για να κληθεί η αντιπροσωπεία του ΦΟΜ στην πόλη του Βόλου, αφού πρόκειται για σωματείο της γενέτειρας του «αλαφροΐσκιωτου» ζωγράφου, το οποίο φέρει και την επωνυμία «Θεόφιλος». Οι αδελφοί του ΦΟΜ συνοδευόμενοι κατά πάσα πιθανότητα και από τον δήμαρχο του νησιού Δημήτρη Βουνάτσο, επίσης προσκεκλημένο της ΕΘΕ, θα παρουσιάσουν στο κοινό του Βόλου την εξαιρετική του πολιτιστική διαδρομή στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το βιβλίο του κ. Παπαθεοδώρου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου