ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κορυφαίοι ποιητές…

κορυφαίοι-ποιητές-90251

Συναυλιακό πρόγραμμα αφιερωμένο στους δύο Έλληνες νομπελίστες ποιητές, τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη, ετοίμασε και θα παρουσιάσει η Βολιώτικη Χορωδία, σήμερα Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (Κ. Καρτάλη – Ανθ. Γαζή). Στην ίδια εκδήλωση συμμετέχει ευγενώς και η Μικτή Χορωδία Αταλάντης.

Ο Γ. Σεφέρης (1900-1971) και ο Οδ. Ελύτης (1911-1996), που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (το 1963 ο πρώτος και το 1979 ο δεύτερος), αποτελούν ασφαλώς ιδιαίτερες περιπτώσεις για την παιδεία μας, ως Ελλήνων, αλλά και το πνευματικό ανάπτυγμα της Ελλάδας γενικότερα. Είναι από τους κορυφαίους ποιητές – της λεγόμενης γενιάς του ’30 – που έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της νέας μας ποιητικής “μυθολογίας”, αξιοποιώντας τα μοντερνιστικά ρεύματα – κατ’ εξοχήν τις τάσεις του υπερρεαλισμού – της μεσοπολεμικής Ευρώπης.

Πέραν αυτών, ο Σεφέρης και ο Ελύτης, λόγω της επίσημης και σε διεθνές επίπεδο αναγνώρισης και αποδοχής του έργου τους (και με τις μεταφράσεις των ποιημάτων τους), έγιναν ιδανικοί πρεσβευτές του Ελληνικού πολιτισμού (στη διαχρονικότητά του) ανά την υφήλιο. Έτσι ο ελληνικός στοχασμός, για μια ακόμη φορά, έγινε απόκτημα μιας ευρύτερης – υπερεθνικής – κοινότητας.

Καθοριστική όμως υπήρξε, σε σχέση με τα παραπάνω, και η μελοποίηση ενός μέρους της πνευματικής τους δημιουργίας. Ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη επενδύθηκαν με τη μουσική σπουδαίων συνθετών και μουσουργών – με κορυφαίο τον Μίκη Θεοδωράκη. Κάποια μάλιστα τραγούδια απέκτησαν εμβληματική σημασία, χαράσσοντας εποχές.

Επιλεγμένα έργα, λοιπόν, από τη συλλειτουργία αυτή (ποίησης και μουσικής), σε ποικίλες χορωδιακές εναρμονίσεις – από τα “Επιφάνια” του Σεφέρη έως τις ωδές από το “Άξιον Εστί” του Ελύτη – θα ερμηνεύσουν οι δύο έμπειρες και καταξιωμένες χορωδίες. Η Βολιώτικη Χορωδία θα εμφανιστεί με μαέστρο την κ. Στάσα Τζάλλα, και η Χορωδία της Αταλάντης, με μαέστρο την κ. Αντιγόνη Κερετζή. Συνοδοί στο πιάνο θα είναι, αντίστοιχα, οι κύριοι Νίκος Νεύρος και Σάκης Βούλγαρης. Η πρόσκληση, με συμβολική είσοδο 5 ευρώ, απευθύνεται σε όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου