ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Θεατρικό Εργαστήρι παρουσιάζει…

το-θεατρικό-εργαστήρι-παρουσιάζει-92358

Ανοίγει απόψε η αυλαία του δεύτερου κύκλου παραστάσεων για την «Φάρμα των Ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ, που παρουσιάζεται από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου στον κινηματογράφο Αχίλλειον, από σήμερα έως την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 21.30. Το πάντα επίκαιρο έργο αποσπά την προσοχή και το ενδιαφέρον των φίλων του θεάματος, λόγω θέματος αλλά και απόδοσης. Την σκηνοθεσία και την διδασκαλία υπογράφει ο Δημήτρης Δακτυλάς, τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Κώστας Μπομπός, την μουσική η Έλενα Λύρη, τις χορογραφίες η Αλίκη Κασσάνδρα, ενώ βοηθός σκηνογράφου είναι η Κατερίνα Βλάχου.

Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Παπαδόπουλος, Ειρήνη Μυλωνά, Ολυμπία Μανωλοπούλου, Φρειδερίκη Μπεκίρη, Ευαγγελία Τίγκα, Στέφανος Βλαχάβας, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου, Ιωάννης Γεωργίου, Φιλίτσα Σαλαμούρα, Γεράσιμος Φράγκος, Κασσιανή Βαρδαλή.

Ο Όργουελ πέθανε μόλις στα 47 του χρόνια, στις 21 Ιανουαρίου του 1950. Και παρότι έγραψε ελάχιστα έργα, κατάφερε να σημαδέψει έναν πολυτάραχο αιώνα, προφητεύοντας, ουσιαστικά, το μέλλον. Ο αντίκτυπος των έργων του συνεχίζει να είναι τεράστιος και όχι μόνο σε αυστηρά λογοτεχνικά πλαίσια. Το βιβλίο όμως που γιγάντωσε τη φήμη τού περισσότερο γνωστού με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, Όργουελ, ήταν η “Φάρμα των Ζώων”. Το έργο είναι μια συγκλονιστική αλληγορία πάνω στον ολοκληρωτισμό.

Η ιστορία της «Φάρμας» δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις. Σε μία φάρμα, δύο γουρούνια, ο Χιονόμπαλος και ο Ναπολέων, παρακινημένα από τις επαναστατικές θεωρίες ενός γέρικου, προσφάτως εκλιπόντος χοίρου, του στρατηγού, υποκινούν μία επανάσταση, με τις ευλογίες όλων των ζώων. Οι ανθρώπινοι αφέντες τους εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη φάρμα. Τα ζώα, με την καθοδήγηση των γουρουνιών, αρχίζουν να συμβιώνουν και να συνεργάζονται, υπό ένα καθεστώς απόλυτης ισότητας, με την αρχή μάλιστα «Όλα τα ζώα είναι ίσα». Ωστόσο, η ακόρεστη δίψα του Ναπολέοντος για εξουσία θα οδηγήσει στην εκδίωξη του Χιονόμπαλου, τη μετατροπή της κοινότητας σε απολυταρχικό καθεστώς και στην κατάλυση των δικαιωμάτων των ζώων. Και η νέα τυραννία που τα περιμένει είναι εξίσου σκληρή με την προηγούμενη: Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα.

Ο Όργουελ πέθανε ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του «1984» αφήνοντας παρακαταθήκη το φιλοσοφικό απόσταγμα κάθε ολοκληρωτισμού που συμπυκνώνεται στο σύνθημα: «Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία σκλαβιά, η αμάθεια δύναμη».

Κι όπως υπογραμμίζουν οι δημιουργοί της παράστασης «αν βλέπουμε το σύνθημα αυτό να επαληθεύεται τότε μπορούμε να κατανοήσουμε το σύγχρονο κόσμο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου