ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στην παράδοση

αφιέρωμα-στην-παράδοση-96214
Πολιτιστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στις «Παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής μας» κατά τους προηγούμενους αιώνες πρόκειται να υλοποιηθεί σύντομα. Tο Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» στο πλαίσιο της πολιτιστικής παρέμβασης στα δρώμενα της περιοχής μας, σε συνεργασία με το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο, το Δημοτικό σχολείο Ιωλκού και το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, το οποίο άλλωστε υλοποιεί αντίστοιχο πρόγραμμα, πρόκειται να υλοποιήσουν το παραπάνω πολιτιστικό πρόγραμμα.

Μετά από επικοινωνία με τη υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου «παραλάβαμε το εκπαιδευτικό υλικό για τρία εκπαιδευτικά προγράμματα: «Όψεις της καθημερινής ζωής των Ελλήνων, 18ος – 19ος αιώνας», «Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές», και «Γαλανόλευκη η θωριά σου», που εκπονήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου και απευθύνονται σε μαθητές του Δημοτικού, αλλά και του Γυμνασίου» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Το υλικό αυτό θα αποτελέσει τον οδηγό για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί κατά το τρέχον σχολικό έτος από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου της Ιωλκού, με την ευθύνη του εκπαιδευτικού κ. Νίκου Φιλάρετου. «Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε όχι μόνο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αλλά και απλούς ανθρώπους, κατοίκους της περιοχής μας έτσι ώστε να συλλέξουμε πολύτιμο υλικό για την καθημερινή ζωή στην περιοχή μας κατά τους προηγούμενους αιώνες» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές. .

Μέσω του προγράμματος υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης σε μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, συζήτησης με ειδικούς επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς φορείς. Σημαντικό ρόλο στη διερεύνηση του θέματος θα παίξει το Λύκειο Ελληνίδων, παράρτημα Βόλου, που διαθέτει πολύτιμο υλικό σε σχέση με τις παραδοσιακές φορεσιές. Άλλωστε ήδη έχει εκπονηθεί και εκπαιδευτικό υλικό, που θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε συνδυασμό με το υλικό που έχουμε από το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο. Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο σχολείο και την τοπική κοινωνία, και με τον τρόπο αυτό να ανοίξει το σχολείο στην κοινωνία.

Μέσα από την έρευνα και τη μελέτη οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για την τοπική μας ιστορία να δημιουργήσουν και να ψυχαγωγηθούν υποδυόμενοι ρόλους από την καθημερινή ζωή. «Το τελικό προϊόν μπορεί να είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θεωρούμε, ότι θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για την περιοχή μας και θα χρησιμοποιείται και από τις επόμενες γενιές. Το Κέντρο Πολιτισμού θα συμβάλλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά για την υλοποίηση και των τριών προαναφερόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τις δυο σχολικές μονάδες της Ιωλκού» υπογραμμίζουν οι εμπνευστές της παραπάνω συνεργασίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου