ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υποψήφια για βράβευση…

υποψήφια-για-βράβευση-97931
Δύο βιβλία με…βολιώτικη προέλευση περιλαμβάνει η περίφημη «βραχεία λίστα» του φετινού Βραβείου Αναγνωστών. Τα βιβλία «Άννα Σικελιανού: ο έρωτας και τ’ όνειρο» των Κ. Γουργουλιάνη – Ν. Κ. Κυριαζή και «Εγώ, ο Ζάχος Ζάχαρης» της Λένας Διβάνη, είναι υποψήφια για βράβευση, μετά από πρόταση των Λεσχών Ανάγνωσης, που επέλεξαν δεκαεννέα μυθιστορήματα, με ευρεία αναγνωσιμότητα.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σε συνεργασία με την ΕΡΤ, έδωσε προχθές το σήμα εκκίνησης στην διαδικασία ψηφοφορίας για το Βραβείο Αναγνωστών 2012, δίνοντας την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό να αναδείξει το αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς

«Ο έρωτας και το όνειρο της Άννας Σικελιανού – Η ζωή της σαν μυθιστόρημα» είναι, ειδικότερα, ένας θριαμβικός ύμνος στην αγάπη, στον έρωτα, αλλά και στην ανθρώπινη θέληση, που ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου των Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του καθηγητή στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Νίκου Κ. Κυριαζή. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κυριαζής χαρακτήρισε «ευχάριστη έκπληξη» την υποψηφιότητα για βράβευση, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι «ήδη συγγράφεται η συνέχεια του βιβλίου, με επίκεντρο τις χρονικές περιόδους 1940-1944».

Το βιβλίο «Άννα Σικελιανού – Ο έρωτας και το όνειρο», είναι ένα μυθιστόρημα με στοιχεία βιογραφίας, ιστορίας, ιατρικής, ποίησης και μαρτυρίας, όχι μόνο γεγονότων, αλλά και παθών και συναισθημάτων. Μια ιστορία όπου η ίδια η φύση μετουσιώνεται σε ζωή, με πρωταγωνίστρια μια ξεχωριστή γυναίκα, με μοναδική προσωπικότητα. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, αλλά και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, με ανάλογη επιτυχία.

Ο «Ζάχος Ζάχαρης» της, επίσης Βολιώτισσας, Λένας Διβάνη, από την άλλη πλευρά, «δεν είναι παιδικό βιβλίο» όπως υπογραμμίζει η πολυπράγμων συγγραφέας, τονίζοντας παράλληλα ότι «εμπεριέχει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, αλλά και πινελιές μυθοπλασίας». Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένας συμπαθέστατος, κατάλευκος γατούλης, ο οποίος ενέπνευσε δημιουργικά την κ. Διβάνη, η οποία μετέφερε στο χαρτί την ζωή, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κατορθώματα του συμπαθέστατου Ζάχου Ζάχαρη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου