ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανθεί η προφορική αφήγηση

ανθεί-η-προφορική-αφήγηση-99290

Συνεχίζεται και φέτος την λειτουργία του το εργαστήρι προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης ή εργαστήρι παραμυθιού όπως το αποκαλούν οι πολυάριθμοι φίλοι του. Κάθε Τετάρτη βράδυ από τις 20.00 έως τις 22.00, οι φίλοι της προφορικής αφήγησης συγκεντρώνονται στο νέο χώρο που τους παραχωρήθηκε, στο Στέκι οικολογίας και αλληλεγγύης ( 28ης Οκτωβρίου 150 ανάμεσα Μαυροκορδάτου και Γαμβέτα). Λάτρεις των μύθων και των παραμυθιών κάθε ηλικίας και δρόμου της ζωής θα ζεσταθούν και θα χαρούν από την φωτιά που καίει άσβεστη μέσα στις παραδοσιακές προφορικές ιστορίες. Οδηγός αυτού του ταξιδιού στο σκοτεινό δάσος είναι ο συμπολίτης μας καλλιτέχνης και επιστήμονας Δρ. Στέλιος Πελασγός, ο άνθρωπος που αναβίωσε στην Ελλάδα την προφορική λογοτεχνία και αφήγηση.

Το εργαστήρι λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια στον Βόλο. Γονείς, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και απλοί λάτρεις του προφορικού και γραπτού λόγου βρίσκουν σε αυτό την γοητεία του προφορικού λόγου που ένιωσαν σαν παιδιά δίπλα σε κάποιο παραμυθά ή παραμυθού της οικογενείας ή της κοινότητας τους. Το πολύτιμο αυτό δώρο θέλουν να διατηρήσουν μέσα τους αλλά και να το μεταδώσουν στα παιδιά και στα αγαπημένα τους πρόσωπα σε μια εποχή θορύβου και σύγχυσης. «Το εργαστήρι τους προσφέρει την δύναμη και την επίγνωση των χαρακτηριστικών αυτού του πολύτιμου δώρου ώστε ο διακριτικός ψίθυρος των λαϊκών ιστοριών να ακούγεται πιο δυνατά, καθαρά και με μεγαλύτερη ευκρίνεια από το πανδαιμόνιο των τηλεοράσεων και των μεγαφώνων» υπογραμμίζουν οι εμπνευστές.

Φέτος το εργαστήρι θα έχει ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα «Μην Φοβάσαι. Μύθοι και παραμύθια για να νικήσεις τον φόβο». Όπως αναφέρει μάλιστα ο Στέλιος Πελασγός : «Σήμερα ιδιαίτερα ο φόβος χρησιμοποιείται για να χειραγωγήσει πρόσωπα και ομάδες. Καθένας μας προσωπικά αλλά και ολόκληρη η κοινωνία υφίσταται τις συνέπειες του φόβου. Το φαινόμενο δεν είναι βέβαια σπάνιο στην ανθρώπινη ιστορία και έτσι η προφορική παράδοση έχει προσφέρει προτάσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση του Φόβου και για την μετατροπή του από εχθρό σε σύμμαχο. Τα μέλη του εργαστηρίου θα αναζητήσουν τους προσωπικούς τους φόβους μέσα στο σκοτεινό δάσος των παραμυθιών και θα προσπαθήσουν το μονοπάτι για το παλάτι της τόλμης και της παρρησίας. Η αντιμετώπιση του Φόβου έχει ποικίλες παιδαγωγικές και ψυχοθεραπευτικές εφαρμογές και η φετινή χρονιά θα αφιερωθεί στην αντιμετώπιση του αρχαίου αυτού εχθρού».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου