ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεξικάνικη βραδιά

μεξικάνικη-βραδιά-100506

Βραδιά αφιερωμένη στην «Ημέρα των Νεκρών» διοργάνωσαν για τρίτη συνεχή χρονιά η Αδελίνα Χιμένες και οι μαθητές της. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη σε σπουδαίους δημιουργούς και συνθέτες του τάνγκο, όπως ο Carlos Gardel, ο Astor Piazzolla κ.α. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Συλλόγου «Puerto Del Tango» και οι συμμετέχοντες υπογραμμίζουν ιδιαιτέρως την συμμετοχή της Έλενας Ψαραλίδου στην παρουσίαση της βραδιάς, του Κωνσταντίνου Κολέτσιου στην επιμέλεια του μουσικού μέρους της εκδήλωσης, καθώς επίσης της Βάσως Τιλιοπούλου και της χορευτικής της ομάδας, για την παρουσίαση χορών της Λατινικής Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι η «Ημέρα των Νεκρών» είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές των Μεξικανών. Μια φορά το χρόνο συνυπάρχουν στο Μεξικό οι ζωντανοί με τους νεκρούς. Η γιορτή αυτή συνδυάζει στοιχεία από τον αρχαίο πολιτισμό των Αζτέκων και τη θρησκεία των καθολικών Ισπανών. Οι αρχαίοι Μεξικάνοι γιόρταζαν τη Dia de Los Muertos (Ημέρα των Νεκρών) τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Όταν όμως οι Ισπανοί κατακτητές κατέφθασαν στην Αμερική άλλαξαν την ημερομηνία της Dia de los Muertos για να συμπίπτει με τη γιορτή της καθολικής Εκκλησίας Dia de Todos los Santos (Ημέρα/ Γιορτή των Αγίων Πάντων) και έτσι καθιερώθηκε μέχρι σήμερα η 1η και η 2η ημέρα του Νοεμβρίου ως Ημέρα των Νεκρών.

Οι ιθαγενείς πίστευαν ότι οι ψυχές δεν πεθαίνουν, αλλά αναπαύονται μέχρι την ημέρα που μπορούν να επισκεφτούν την οικογένειά τους. Ο θάνατος δεν είχε την ίδια σημασία, ηθική και θρησκευτική όπως στην καθολική εκκλησία στην οποία υπάρχει παράδεισος και κόλαση. Αντιθέτως πίστευαν ότι η πορεία των ψυχών των νεκρών καθορίζεται ανάλογα με τον τρόπο που πέθαιναν και όχι σύμφωνα με τον επίγειο τρόπο ζωής. H αναπαράσταση της «Ημέρας των Νεκρών» εκφράζει, ειδικότερα, τον αρχαίο αυτόχθονα Μεξικάνικο πολιτισμό που ζει έως σήμερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου