ΕΞΟΔΟΣ

Αρωμα ισπανικού σινεμά

αρωμα-ισπανικού-σινεμά-102780

Κερδίζουν το κινηματογραφόφιλο κοινό του Βόλου οι «Δευτέρες του Νοέμβρη με την Ισπανική Οικογένεια» που φιλοξενούνται στο Αχίλλειο στις 9.30 μμ. Όπως προκύπτει κι απ’ το γενικό τίτλο, οι προβολές έχουν κοινή θεματική, δηλαδή ιστορίες από την ισπανική οικογένεια.

Μ’ αυτό τον τρόπο, πέραν του αισθητικού αποτελέσματος, παρουσιάζουν μια εικόνα της ισπανικής ζωής, πιο κοντά στην πραγματικότητα εκείνης των μεγάλων Ισπανών υπερρεαλιστών κινηματογραφιστών, Pedro Almodovar και Λ. Μπουνιουέλ. Οι προβολές συνδιοργανώνονται από το Δήμο Βόλου, μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, από την Πρεσβεία της Ισπανίας-Instituto Cervantes και από το «Σύλλογο Φίλων της Ισπανικής και Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας – AROMA LATINO».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου προβάλλεται το φίλμ “El Bola” (Ο Μπάλας), του Achero Mañas. Ο μόλις δωδεκάχρονος Πάμπλο, με το παρατσούκλι «Ο Μπάλας» (“El Bola”), ζει σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον συγκρούσεων και βίας. Γνωρίζοντας τον Αλφρέντο, ένα νέο συμμαθητή του, έρχεται σε επαφή με μια άλλη οικογενειακή πραγματικότητα και βρίσκει το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Βραβεύτηκε με ακόμα 3 Γκόγια καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Χουάν Χοσέ Μπαγιέστα) και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

Οι υπόλοιπες ταινίες του αφιερώματος είναι:

19 Νοεμβρίου: “Tres días con la familia” (Τρεις μέρες με την οικογένεια), του Mar Coll, 2009. Η ταινία ήταν η διπλωματική της Μαρ Κολ στο τέλος των κινηματογραφικών της σπουδών. Βραβεύτηκε επίσης με βραβεία Γκαουδί (καλύτερης ταινίας στα καταλανικά, σκηνοθεσίας και γυναικείου πρωταγωνιστικού ρόλου).

Στις 26 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Siete mesas de billar francés» (Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου), του Gracia Querejeta, 2007. Βραβεύτηκε με το Αργυρό Κοχύλι του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2007 καλύτερης ηθοποιού για την Μπλάνκα Πορτίγιο και με τα βραβεία Γκόγια 2008 καλύτερου γυναικείου πρωταγωνιστικού ρόλου για την Μαριμπέλ Βερντού και καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου για την Αμπάρο Μπαρό.

Σχετικά με το αφιέρωμα στον ισπανικό κινηματογράφο, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Απόστολος Παντσάς, δήλωσε: «Ο κινηματογράφος αποτελεί το, εν εγρηγόρσει, ποιητικό μας ενύπνιο. Καταργεί ή μάλλον – όπως έλεγε κάποιος μεγάλος δημιουργός- «σμιλεύει το χρόνο», με αληθοφάνεια και σκηνική οικονομία. Υπάρχουν βέβαια οι εξαιρέσεις των «συμβολιστών», των σουρεαλιστών και των διανοουμένων του «νέου κύματος», οι οποίοι- αντισυμβατικoί- δεν κρατούν ισορροπίες ανάμεσα στην εικόνα και το λόγο.

Εμείς, με τη βοήθεια της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Instituto Cervantes καθώς και του «Συλλόγου Φίλων της Ισπανικής και Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας – AROMA LATINO» επιλέξαμε ταινίες μιας χώρας μεσογειακής που έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη δική μας. Ελπίζουμε να ευχαριστήσουμε τους δημότες μας και με τη δεύτερη αυτή ταινία, η οποία έχει το σίγουρο εχέγγυο για να συγκινήσει – την ιστορία ενός παιδιού. Ο κινηματογράφος αποτελεί Τέχνη χωρίς σύνορα. Μπορεί να περάσει μέσα του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός Λαού, αναδεικνύοντας μ’ αυτό τον τρόπο την Ιστορία, τις ιδιαίτερες συνήθειες, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Υπ’ αυτή την έννοια υφίσταται Εθνικός Κινηματογράφος. Το δόγμα του αμετάφραστου της Τέχνης, για κάποια είδη της, όπως το cinema (εικόνα και καλά μεταφρασμένος λόγος) και η μουσική, εδώ δεν ισχύει. Γι αυτό, ο τίτλος του αφιερώματος της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, ασχολείται με γλυκόπικρες ιστορίες που έχουν σχέση, που παρουσιάζουν την «Ισπανική Οικογένεια”, κατέληξε ο κ. Παντσάς.

Ο «Σύλλολος Φίλων της Ισπανικής και Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας – AROMA LATINO» έχει σκοπό μη κερδοσκοπικό και συγκεκριμένα τη διάδοση, με κάθε νόμιμο μέσο, της ισπανικής γλώσσας και της ισπανικής και λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και πολιτισμού. Ιδρύθηκε το έτος 2011, έχει έδρα την πόλη του Βόλου και ήδη αριθμεί περί τα εκατό μέλη. Τα μέλη του Συλλόγου είναι άτομα όλων των ηλικιών και προέρχονται από διάφορους επαγγελματικούς τομείς, ενώ υπάρχουν και μέλη με καταγωγή από ισπανόφωνες χώρες (Ισπανία, Μεξικό, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ κ.λπ.). Ανεξάρτητα από το εάν ομιλούν ή γνωρίζουν την ισπανική γλώσσα, όλα τα μέλη του Συλλόγου χαρακτηρίζονται από την αγάπη τους για αυτή και το ενδιαφέρον τους για την διάδοσή της, κυρίως μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου