ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στου παραμυθιού τη ράχη

στου-παραμυθιού-τη-ράχη-103600

Εκδηλώσεις που έχουν ως επίκεντρο την προφορική αφήγηση θα πραγματοποιηθούν σήμερα στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη. Ο προφορικός αφηγητής από τον Άϊ-Γιώργη Νηλείας, Δημήτρης Προύσαλης, θα πραγματοποιήσει παιδική παράσταση αφήγησης σήμερα στην 5 μ.μ., για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω με τίτλο

«Καβάλα στου παραμυθιού τη ράχη ν’ ακούσεις το γιατί». Συγκεκριμένα, οι μικροί φίλοι της αφήγησης θα ακούσουν λαϊκά παραμύθια που έφερε το ταξίδι του χρόνου, τα οποία αναζητούν το πώς και απαντούν στο γιατί των μικρών και των μεγάλων μικρών. Η τιμή συμμετοχής είναι 6 ευρώ κατ’ άτομο.

Στις 6 μ.μ. προγραμματίζεται Βιωματικό Εργαστήριο Λαϊκού Παραμυθιού και Αφήγησης με τίτλο «Ήμουν κι εγώ εκεί κι είχα παπούτσια από χαρτί». Πρόκειται για βιωματικό-εισαγωγικό εργαστήρι στην τέχνη της αφήγησης με θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές για εκπαιδευτικούς, γονείς, κοινων. λειτουργούς, θεραπευτές, καλλιτέχνες. Περιλαμβάνει ασκήσεις μυθοπλασίας και εικονοποίησης, τεχνικές ενεργοποίησης της φαντασίας, ασκήσεις συγκέντρωσης της μνήμης, προσομοίωση στη χωροταξία της ιστορίας, ασκήσεις γλωσσικής προσαρμογής, καθοδήγηση σκηνικής παρουσίας.

Στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παράσταση αφήγησης για εφήβους και ενήλικους, με τίτλο «Κι αυτό θα περάσει…: Παραμύθια της υπομονής, της απαντοχής και της ελπίδας». Πρόκειται για ιστορίες που μας κλείνουν υποστηρικτικά το μάτι σε δύσκολους καιρούς και μας καλούν να υποδεχόμαστε με διάθεση θετική σ’ όσα φέρνει η ζωή. Η τιμή συμμετοχής είναι 6 ευρώ κατ’ άτομο.

Ο Δημήτρης Προύσαλης ασχολείται με τη συλλογή, καταγραφή, μελέτη και ανάλυση, του λαϊκού παραμυθιού από το 1999. Έχει μαθητεύσει σε σεμινάρια μυθοπλασίας, στην τέχνη της αφήγησης για την παιδαγωγική και θεραπευτική προσέγγιση του παραμυθιού. Πρόθεσή του είναι να συμβάλει ώστε να ξαναμπεί το παραμύθι στο κέντρο του ενδιαφέροντος του κόσμου, να μεγαλώσει ο κύκλος και να δημιουργηθούν εστίες αφήγησης παντού αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του για την ανθρώπινη ψυχή και τον πολιτισμό. Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργούν χώροι θερινών αφηγήσεων στο Πήλιο (Άφησσος, Κάτω Γατζέα και Κισσός).

Το 2003 τιμήθηκε με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τη συμβολή του στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων της Αφήγησης) καθώς και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου