ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Βόλο ο Ν. Λυγερός

στο-βόλο-ο-ν-λυγερός-107169

Με ομιλία του Νίκου Λυγερού, του διαπρεπούς Βολιώτη με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στον κόσμο, ανοίγει φέτος ο θεσμοθετημένος κύκλος των Μικρασιατικών, που διοργανώνεται από τους «Ίωνες». «Το Αιγαίο του πολιτισμού και των γεωστρατηγικών διεκδικήσεων. Η θάλασσα που μας χωρίζει, η θάλασσα που μας ενώνει» είναι ο τίτλος του ετήσιου θεσμού εκδηλώσεων «Μικρασιατικά 2012» διοργανώνει η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μικρασιατικά 2012».

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, διοργανώνεται ομιλία με θέμα: «Αιγαίο γεωστρατηγική και Α0Ζ (Αποκλειστικές Οικον. Ζώνες)» και κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Λυγερό, μαθηματικό, επιστημονικό ερευνητή, συγγραφέα, ποιητή, κοινωνιολόγο, ειδικό σύμβουλο στις Σχολές Εθνικής Άμυνας, Αεροπορίας, Εθν. Ασφάλειας, Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατολογίας. Η ομιλία θα υποστηρίζεται από προβολή διαφανειών και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μπουκώρος, Διευθυντής της εφημερίδας «Ταχυδρόμος».

Ο Δρ. Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford – Binet), ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο, αλλά σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γαλλία. Στο μακροσκελές βιογραφικό του καταγράφονται δεκάδες δραστηριότητες σε σημαντικά επιστημονικά πεδία.

Ο Νίκος Λυγερός είναι, μεταξύ άλλων, Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).Διδάσκει καθαρά μαθηματικά (συνδυαστική, λογική και θεωρία αριθμών) και πληροφορική (ανώτερες γλώσσες και αλγοριθμική) στο Πανεπιστήμιο της Λυών στην Γαλλία, είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στα ελληνικά πανεπιστήμια (Μεσολογγίου – Θράκης – Αθηνών).

Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στην θεωρία των αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι ειδικός καθηγητής προικισμένων παιδιών, τεχνικός διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, ποιητής, σκηνοθέτης, δημιουργός των τεστ ευφυΐας, G-test, Eureka Test και Archimedes Test.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 1.500 άρθρα για θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, κ.ά.
Το πρόγραμμα
Την Τετάρτη 14 Noεμβρίου στις 7 μ.μ., στο Μεταξουργείο Ν. Ιωνίας, θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους «Μας χαρίζει μια θάλασσα» του Αντώνη Παπαδόπουλου, θεατρικού συγγραφέα, παραγωγού, σκηνοθέτη. Η όλη προσπάθεια υποστηρίχθηκε από την πανελλήνια Ένωση Εφεσίων.

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Μεταξουργείο Ν. Ιωνίας, θα ακουστούν μουσικές, τραγούδια και χοροί Ανατολ. Αιγαίου και παραλίων Ιωνίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από την κ. Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου, Σχολική Σύμβουλο εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η ομιλία υποστηρίζεται με ανάλογη προβολή. Επίσης θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία και τα οργανικά μουσικό σύνολα του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Διευθύνει ο κ. Βασίλης Αγροκώστας, μουσικολόγος και καθηγητής Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής ο οποίος θα αποδώσει και σόλο τραγούδια παίζοντας πολιτική λύρα. Επίσης θα παρουσιαστούν χοροί του Ανατ. Αιγαίου και παραλίων Μ. Ασίας, από τα τμήματα παραδοσιακών χορών της Εστίας «Ίωνες» και χορευτικά δρώμενα. Διδάσκει η κ. Μαρία Κατσαρδάνη.

Στο Μεταξουργείο θα λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων, έκθεση φωτογραφίας και μαρτυριών από το αρχείο των «Ιώνων». Ο κύκλος «Μικρασιάτικα» πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου