ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελένη Πολίτου – Μαρμαρινού

ελένη-πολίτου-μαρμαρινού-122225

Στις 15 Οκτωβρίου 2012, στην μεγάλη αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία του Πρυτάνεως εκπροσώπων της Ακαδημίας Αθηνών, πλήθους φιλολόγων καθηγητών τον πανεπιστημίου διανοούμενων και φίλων έγινε η ωραία τελετή απονομής τιμής στην ομότιμη καθηγήτρια της νεοελληνικής φιλολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη (Λένα) Πολίτου – Μαρμαρινού.

Η αφορμή ήταν η επίδοση σε αυτήν ενός τιμητικού τόμου εκδοθέντος με την επιμέλεια και την χορηγία του πανεπιστημίου Αθηνών από τις εκδόσεις Gulengerg. Τίτλος του τόμου «Τριαντάφυλλα και γιασεμιά» εμπνευσμένο από στίχο του ποιητή Κ. Παλαμά ( με τον οποίο η Λένα έχει με πολλές επιτυχημένες εργασίες ασχοληθεί) και σαν μία αναφορά στην αγάπη της για τα λουλούδια σαν γνήσια Βολιώτισσα που θέλει να παραμένει.

Η προσφορά του τιμητικού τόμου προς την Λένα, έγινε από τον Πρύτανη κ. Θ. Πελεγρίνη, μετά από μια ένθερμη προσφώνηση του για την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνολική προσφορά της στο Πανεπιστήμιο. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Π. Πρύτανη κ. Γ. Μπαμπινιώτη τον Π. Γενικό Γραμματέα του Πανεπιστημίου την κοσμήτορα της φιλοσοφικής σχολής την πρόεδρο του τμήματος φιλοσοφίας και συναδέλφους της νεοελληνιστές. Όλοι εξήραν με τα πιο κολακευτικά λόγια την τόσο θαυμαστά επιτυχημένη καριέρα της Λένας Πολίτου, την άριστη συγγραφή πλήθους λογοτεχνικών εργασιών βιβλίων την διοργάνωση και διενέργεια συνεδρίων λογοτεχνικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Λένα καταξιώθηκε σε συγγραφές όχι μόνο με θέματα εμπνευσμένα από την Ελληνική Λογοτεχνία μα ως πτυχιούχος και της Γαλλικής φιλολογίας και δεινή κάτοχος 2 Profigiciencies της Αγγλικής, μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και Γαλλία.

Επίσης με μεγάλη επιτυχία ασχολήθηκε με την Συγκριτική φιλολογία, τομέας που έχει πια καθιερωθεί χάρη σε εκείνη. Οι λόγοι όλων των συναδέλφων της περιείχαν εγκώμια κυριολεκτικά για την άρτια επιστημονική της κατάρτιση, με αναφορές στον τόσο ακέραιο μα και αγαπητό σε συναδέλφους, φοιτητές και φίλους χαρακτήρα της, την καταπληκτική ενέργεια που διέθετε παράλληλα με τα καθήκοντα της στην οικογένεια της, για την άριστη διδαχή, καθώς επίσης και την συμμετοχή της σε πρωτοποριακούς μεταρρυθμιστικού αγώνες για το Πανεπιστήμιο.

Μια εύστοχη, στη συνέχεια, προβολή σε μικρή οθόνη του τιμητικού τόμου των 650 περίπου σελίδων με σύντομη περιγραφή τον περιεχομένου του (πλήθος εργασιών Ελλήνων και ξένων μελετητών της λογοτεχνίας) έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκομένους να χαρούν την τιμωμένη και σε μια σειρά φωτογραφιών της από το Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Βόλου, τις γυμνασιακές της σπουδές στη Σχολή Καλογραιών «St. Joseph» Βόλου, δίπλα σε δασκάλους, καθηγητές, τις Αδελφές του St. Joseph, τις παρελάσεις με σημαιοφόρο την Λένα, τις φίλες και συμμαθήτριες. Επίσης σκηνές της νεανικής της ζωής, της φοιτητικής της καταξίωσης της ως Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας την συμμετοχή της σε συνεδρία, μα και τις ευτυχισμένης προσωπικής ζωής της, δίπλα στον σύζυγό της, Καθηγητή Παιδαγωγικής κ. Ι. Μαρμαρινό και τις δύο άξιες θυγατέρες τους.

Η τελετή έκλεισε με την αντιφώνηση της Λένας σε ένα ωραίο ευχαριστήριο λόγο όπου δεν παρέλειψε κανέναν. Άξιους γονείς, στενή οικογένεια, το Γυμνάσιο Καλογραιών του Βόλου και τα φώτα πορείας που πήρε, ιδιαίτερα καθοριστικά για την Πανεπιστημιακή της καριέρα, από τον αλησμόνητο φιλόλογο καθηγητή της Σχολής «St. Joseph» Κώστα Λαδογιάννη, στη μνήμη του οποίου έχει αφιερώσει το βιβλίο της «Συγκριτική φιλολογία». Τελειώνοντας, αφηγήθηκε αριστοτεχνικά τον μύθο του γάμου της θνητής κόρης Φιλολογίας με τον Θεό του εμπορίου Ερμή, ευχόμενη βέβαια το Πνεύμα (ή αγαπημένη της φιλολογίας) να επικρατεί του πνεύματος του Κερδώου Ερμή. Εύστοχο και επίκαιρο πολύ.

Ένοιωσα ευτυχής που ήμουν παρούσα στην τιμητική εκδήλωση για την Λένα Πολίτου. Για να την θαυμάσιων και πάλι, να συγχαρώ θερμά την άριστη και καταπληκτική φίλη του Σχολείου μας, το αντιπροσωπευτικότερο δημιούργημα του Κ. Λαδογιάννη. Να δείξω τον θαυμασμό μου για τις εξαιρετικές πολλαπλές λογοτεχνικής εργασίες, της στη μακρά πορεία της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Της ευχήθηκα και εύχομαι να την καμαρώσουμε και Ακαδημαϊκό και να συνεχίσει να εκπέμπει την «αύρα» της όπως τόνισε ο καθηγητής Γ. Μπαρμινιώτης όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο, μα και στους φίλους της.
Βασιλική Θωμά – Δημοκωστούλα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου