ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κινηματογραφικό αριστούργημα

κινηματογραφικό-αριστούργημα-135345

Η «Ιουλιέτα των πνευμάτων» του Φεντερίκο Φελίνι θα προβληθεί την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στις 9.30 μ.μ. στην αίθουσα Νίκος Κολοβός στο «Αχίλλειον», δίνοντας στους φίλους του σινεμά την ευκαιρία να απολαύσουν μια αριστουργηματική δημιουργία, σύμφωνα με τις απόψεις κοινού και κριτικών.

Το «Ciné Μεσόγειος» συνεχίζει το κινηματογραφικό του ταξίδι με μια μαγική ταινία του maestro Φεντερίκο Φελίνι, ιταλικής παραγωγής 1965, όπου πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί : Τζουλιέτα Μασίνα, Σάντρα Μίλο, Σίλβα Κοσίνα.

Ο διάσημος σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι υπογραμμίζει: «Δεν είναι η δική μου μνήμη που κυριαρχεί στις ταινίες μου. Το να πει κανείς ότι οι ταινίες μου είναι αυτοβιογραφικές, είναι μια αβασάνιστη κρίση, μια βιαστική ταξινόμηση. Έχω επινοήσει σχεδόν τα πάντα: παιδική ηλικία, προσωπικότητα, νοσταλγίες, όνειρα, αναμνήσεις, για την καθαρή απόλαυση του να μπορέσω να τις αφηγηθώ. Με την έννοια του ανέκδοτου, της πραγματικής βιογραφίας, στις ταινίες μου δεν υπάρχει τίποτα. Αυτό που ξέρω είναι ότι επιθυμώ να αφηγηθώ. Πραγματικά, η αφήγηση είναι το μόνο παιχνίδι με το οποίο αξίζει να παίζει κανείς. Είναι ένα παιχνίδι, που για μένα, για την φαντασία μου, για την φύση μου, έχει την δική του αναγκαιότητα».

Η Ιουλιέτα, μια κυρία της ανώτερης αστικής τάξης μεγαλωμένη με θρησκευτικές και συντηρητικές αρχές, περνά το καλοκαίρι της στην όμορφη βίλα της. Για την επέτειο του γάμου της με τον Τζόρτζιο, έναν άνθρωπο των δημοσίων σχέσεων, αποφασίζει να οργανώσει μια γιορτή. Το πάρτι αυτό, θα φέρει στην επιφάνεια την κρίση ταυτότητας που βασανίζει την ηρωίδα. Μια κρίση που κορυφώνεται, όταν αρχίζει να υποπτεύεται ότι ο σύζυγος της την απατάει. Κι όλα αυτά, ενώ η μητέρα της ενδιαφέρεται μόνο για την εξωτερική της εμφάνιση και οι αδερφές της συμπεριφέρονται κάθε άλλο παρά συνετά. Έτσι, μην έχοντας ποιον να εμπιστευτεί, η Ιουλιέτα θα στραφεί στην γειτόνισσά της, τη Σούζι, η οποία έχει διαμορφώσει το σπίτι της σ’ έναν ερωτικό παράδεισο.

Όμως οι αντιφάσεις της ανάμεσα στον καθολικό καθωσπρεπισμό της παιδικής της ηλικίας και στην τάση για μια ζωή χωρίς φραγμούς, θα οδηγήσουν την Ιουλιέτα στο κατώφλι της τρέλας. Παρ’ όλα αυτά, αντιδρά. Καταφεύγει σ’ έναν ψυχίατρο, προσπαθεί να συζητήσει με την ερωμένη του συζύγου της και βρίσκει τη ψυχική δύναμη ν’ αφήσει τον Τζόρτζιο να φύγει από τη ζωή της. Μένει πλέον μόνη της στο μεγάλο σπίτι της, με τη μοναξιά και τα φαντάσματα του παρελθόντος μοναδική συντροφιά. Στο τέλος, η Ιουλιέτα διώχνει τα κακά πνεύματα με τη βοήθεια τού παππού της…

Η “Ggiulietta degli spiriti" (Ιουλιέτα των πνευμάτων) είναι ίσως η πιο προσωπική ταινία του Fellini. Θυμίζοντας μας όλες εκείνες τις μικρές και μεγάλες εμμονές του σκηνοθέτη: Τους φωτεινούς κατάφυτους κήπους, τις γλυκύτατες καμαριέρες, τους περαστικούς φίλους με το μυστηριώδες ύφος, τις πικάντικες ερωμένες. Και όλα αυτά ιδωμένα μέσα από την υπέροχη φωτογραφία του Gianni Di Venanzo.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου