ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωγραφική στο σώμα της ποίησης

ζωγραφική-στο-σώμα-της-ποίησης-141058

Εγκαινιάζεται σήμερα στις 8:00 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο Χάρτα (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ.: 2421033250) η έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μιχαηλίδη, που θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου. Τα έργα που θα παρουσιαστούν, κοσμούν τις σελίδες ή τα εξώφυλλα ποιητικών συλλογών, πολύ γνωστών δημιουργών. Ο πολύ σημαντικός Σκιαθίτης ζωγράφος Γιάννης Μιχαηλίδης, σημειώνει χαρακτηριστικά : «εσύ δεν γράφεις, τις λέξεις ζωγραφίζεις». «Ο Αθλητής του τίποτα», «Ο λεπτουργός», « Ο ένοικος», «Τα Χριστούγεννα της ισοπαλίας», «Ο προπονητής παίκτης» και τέλος «Τα στρουθία» ήταν η αφορμή να προκύψουν τα έργα αυτής της έκθεσης.

΄Εργα μικρών διαστάσεων προκειμένου να εικονογραφήσουν ή να γίνουν εξώφυλλα ποιητικών συλλογών. Θα τα δούμε σε βιβλία φίλων ποιητών του Γιάννη Κοντού, της Παυλίνας Παμπούδη, του Βασίλη Στεριάδη, του Ματθαίου Μουντέ, των λογοτεχνικών περιοδικών «Λέξη» και «Δέντρο» του Θανάση Νιάρχου- Αντώνη Φωστιέρη και του Κώστα Μαυρουδή αντίστοιχα. Επίσης, στα βιβλία των ποιητών Κωστή Γκιμοσούλη, Γιώργου Παναγιώτου, Γιάννη Κακουλίδη, Σωτήρη Κακίση, Μανώλη Πρατικάκη, Αγι Μπράτσου και πάει λέγοντας».

«Κάθε ανάθεση ήταν για μένα η δημιουργία μια σειράς έργων, για να επιλεγεί το καλύτερο από τεχνικής άποψης, ώστε να έχουμε την σωστότερη εκτυπωτική απόδοση. Με το πέρασμα του χρόνου συγκεντρώθηκαν τα έργα αυτά που εκθέτω τώρα στη «Χάρτα». Περίμενα αυτή την ευκαιρία για να τα παρουσιάσω στο φυσικό τους χώρο που είναι το βιβλιοπωλείο» επισημαίνει ο Γιάννης Μιχαηλίδης.
Αναφερόμενος στην ζωγραφική δεινότητα του Γιάννη Μιχαηλίδη, ο γνωστός ποιητής Γιάννης Κοντός σημειώνει χαρακτηριστικά : «Κατά την ταπεινή μου γνώμη η αφαίρεση στο έργο του συνεχίζεται και αναδύει το μοντέρνο. Ο αψεγάδιαστος μοντερνισμός του και η απλότητα σε πείθουν και σε κάνουν οπαδό του. Χωρίς υπερβολή, είναι ένας καλλιτέχνης αναντικατάστατος. Με δυο λόγια είναι «φωτιά στη μέση της θάλασσας».

Ο διακεκριμένος δημιουργός έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Λάρισα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και την Μυτιλήνη. Έχει επίσης λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε έξι πανελλήνιες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρώτη συμμετοχή το 1963. Έχει μάλιστα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε εκθέσεις του εξωτερικού, στην Σόφια, το Βουκουρέστι, την Πολωνία, το Ντάλας και την Νέα Υόρκη, φθάνοντας μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το 1970 στην έκθεση νέων καλλιτεχνών του Σ.Ε.Τ.Ε-Στέγη Γραμμάτων, τιμήθηκε με το Α βραβείο ζωγραφικής. Η καλλιτεχνική πορεία του Γιάννη Μιχαηλίδη είναι πλούσια και γεμάτη από δημιουργικά στιγμιότυπα, που συνθέτουν καρέ-καρέ, την εικαστική του ευαισθησία, το μεράκι και το ταλέντο του. Το 1985, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα-Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, πήρε μέρος στις εκθέσεις «Μνήμες-Αναπλάσεις-Αναζητήσεις» και «Η Ελλάδα και η θάλασσα». Έργα του κοσμούν τις συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Βουλής των Ελλήνων, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Δημοτικής Πινακοθήκης Βόλου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, του Τελλόγλειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Εθνικής Τράπεζας, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Αθήνας-Θεσσαλονίκης), της Ιονικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, της Πινακοθήκης Πιερίδη και πολλών ακόμη φορέων και ιδιωτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου