ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοπαρουσίαση στο Μουσείο

βιβλιοπαρουσίαση-στο-μουσείο-144820

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Αίλιος Αριστείδης, ιεροί λόγοι» το κείμενο του οποίου επιμελήθηκε, μετέφρασε και σχολίασε Ελισάβετ Κούκη, ψυχαναλύτρια – Αρχαιολόγος, διοργανώνει η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΙΓ’ Ε.Π.Κ.Α. , στο "Αθανασάκειο" Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Αθανασάκη 1. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Αργυρούλα Δουλγέρη Ιντζεσίλογλου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΙΓ’ Ε.Π.Κ.Α., με θέμα "Η λατρεία του Ασκληπιού και τα Ασκληπιεία στη Θεσσαλία", Ελισάβετ Κούκη, Ψυχαναλύτρια – Αρχαιολόγος, με θέμα: "Το θεραπευτικό όνειρο στους Ιερούς Λόγους του Αίλιου Αριστείδη και Δημήτρης Κυρτάτας, Καθηγητής της Ύστερης Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα "Ο Αίλιος Αριστείδης και εμείς".

Η Ελισάβετ Κούκη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε νομικά, Στη συνέχεια σπούδασε αρχαιολογία και κλινική ψυχολογία στο Παρίσι, όπου και έζησε και εργάστηκε ως ψυχαναλύτρια μέχρι το 1977. Το ενδιαφέρον για την ερμηνεία και τη θεραπευτική λειτουργία του ονείρου στην κλασική αρχαιότητα την οδήγησε στην ανίχνευση αντιστοιχιών και αποκλίσεων μεταξύ διαφόρων, ψυχαναλυτικών ή μη, διαχρονικών προσεγγίσεων και χρήσεων του ονειρεύεσθαι. Στο πλαίσιο αυτό μελετά συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σχετικά με τον Αίλιο Αριστείδη και το έργο του.

Ο Αίλιος Αριστείδης (περίπου 117 – 185 μ.Χ.), υπήρξε ρήτορας και συγγραφέας κατά την εποχή του Αδριανού, γνώριζε τον Μάρκο Αυρήλιο και ήταν ισάξιος του Ισοκράτη και του Δημοσθένη στα μάτια των συγχρόνων του. Γεννήθηκε και έζησε στη Μικρά Ασία, ενώ υπήρξε από τους επιφανέστερους εκπροσώπους, πλάι στον Ηρώδη τον Αττικό και τον Πολέμωνα, της Δεύτερης Σοφιστικής. Διασώθηκαν πενήντα τρεις λόγοι από το σύνολο του έργου του, γραμμένοι στα αρχαία ελληνικά. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί αφορμή για να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό ο σχετικά άγνωστος λόγιος της Ρωμαϊκής Περιόδου και το έργο του. Η ΙΓ’ Ε.Π.Κ.Α., μετά από πρόταση της συγγραφέως, επιθυμεί να συμβάλει και με τον τρόπο αυτό στην προσέγγιση του παρελθόντος, των σκέψεων και του τρόπου αντιμετώπισης του ανθρώπινου σώματος, των ασθενειών, της ιατρικής και της θρησκευτικής πίστης κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο.

Με αφορμή την εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στις 18:30, εκπαιδευτική περιήγηση με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό, στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου