ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικαστική διάσταση της ποίησης

εικαστική-διάσταση-της-ποίησης-147616

Εντονη ποιητική διάθεση διαπνέει τα έργα του κορυφαίου ζωγράφου Γιάννη Μιχαηλίδη, που θα παρουσιαστούν προσεχώς στο φιλότεχνο κοινό του Βόλου. Η έκθεση με τίτλο «Ζωγραφική στο σώμα της ποίησης» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει μια σειρά έργων που έχουν κοσμήσει ποιητικές συλλογές, εμπλουτίζοντας με έντονα χρώματα τις έμμετρες σκέψεις γνωστών δημιουργών.

Η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιείται σ’ ένα χώρο οικείο για τον σημαντικό Σκιαθίτη ζωγράφο. Όπως αναφέρει μάλιστα ο ίδιος, ο συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος φιλοξενεί βιβλία και προσελκύει το ενδιαφέρον ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού, ενδείκνυται για την παρουσίαση ζωγραφικών έργων, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με αφορμή ποιητικές συλλογές, προκειμένου να τις κοσμήσουν.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Μιχαηλίδης, επισημαίνει ότι «η έκθεση ταυτίζεται απόλυτα με τον χώρο, τα αντικείμενα και τα πρόσωπα. Γι’ αυτό τον λόγο, τονίζει, θέλησα να παρουσιάσω έργα που είναι εμπνευσμένα από την ποίηση, προσπαθώντας να την προσεγγίσω».
Ο δημιουργός δηλώνει απόλυτα ταυτισμένος με την γενιά των ποιητών του ’70, αναπτύσσοντας μάλιστα επικοινωνία με γνωστούς ποιητές. Έργα μικρών διαστάσεων που θα παρουσιαστούν στην επερχόμενη έκθεση στην Χάρτα της οδού Σκενδεράνη, έχουν δώσει εικαστικό χρώμα «σε βιβλία φίλων ποιητών του Γιάννη Κοντού, της Παυλίνας Παμπούδη, του Βασίλη Στεριάδη, του Ματθαίου Μουντέ, των λογοτεχνικών περιοδικών «Λέξη» και «Δέντρο» του Θανάση Νιάρχου, του Αντώνη Φωστιέρη και του Κώστα Μαυρουδή αντίστοιχα. Επίσης, στα βιβλία των ποιητών Κωστή Γκιμοσούλη, Γιώργου Παναγιώτου, Γιάννη Κακουλίδη, Σωτήρη Κακίση, Μανώλη Πρατικάκη, Αγι Μπράτσου και πάει λέγοντας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημιουργός.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο Γιάννης Μιχαηλίδης «όλες οι τέχνες συνδέονται, απλώς αλλάζει το εκφραστικό μέσο. Η ιδέα ότι έχεις μια λευκή επιφάνεια κι εκεί πρέπει να εναποθέσεις τις αγωνίες σου, το όραμά σου, αυτό ισχύει για τους πάντες. Η αγωνία του λευκού χαρτιού έχει να κάνει με τον ποιητή, τον συγγραφέα, τον χορογράφο. Η αγωνία της λευκής επιφάνειας, το πώς την οργανώνει κανείς και πως αφήνει πάνω της το αποτύπωμά του, είναι μια σημαντική διαδικασία». Τα έργα μικρού μεγέθους που θα παρουσιάσει ο ζωγράφος συνάδουν με τον χώρο, «αναπνέουν κι έχουν υπόσταση» τονίζει ο δημιουργός.

Η παραπάνω έκθεση δείχνει μια ακόμη διαφορετική πτυχή του πολυδιάστατου ταλέντου του ζωγράφου, ο οποίος ζει στην περιοχή μας και έχει παρουσιάσει κατ’ επανάληψη τα έργα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ιδιαίτερη επιτυχία.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου