ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωγραφική σημαίνει ποίηση

ζωγραφική-σημαίνει-ποίηση-156078

Εργα ζωγραφικής του διακεκριμένου ζωγράφου Γιάννη Μιχαηλίδη περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «Ζωγραφική στο σώμα της ποίησης» που θα φιλοξενηθεί στην Χάρτα, η οποία βρίσκεται στην οδό Σκενδεράνη 16, στο Βόλο. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στις 8 μμ και θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου. «Ο Γιάννης Μιχαηλίδης συνεχίζοντας την παράδοση των ζωγράφων, κυρίως της γενιάς του ’30, ζωγράφισε τα εξώφυλλα των βιβλίων των ποιητών της γενιάς του και εικονογράφησε πολλά από αυτά, ερμηνεύοντας με την δική του τέχνη και τον δικό του ψυχισμό τα ποιήματα και τις προεκτάσεις τους.

Έτσι λοιπόν, για σαράντα χρόνια ήταν η μουσική υπόκρουση των χρωμάτων του, που συνόδευαν και αγκάλιαζαν τα ποιήματα της γενιάς του ’70. Κι επειδή αυτοί οι ποιητές είναι εικονιστές, εκτός των άλλων, προετοίμαζαν ένα μακρύ εικαστικό ταξίδι για τον Γιάννη» σημειώνει μεταξύ άλλων ο γνωστός ποιητής Γιάννης Κοντός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μιχαηλίδης έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα και εικονογραφήσεις για τους Παυλίνα Παμπούδη, Βασίλη Στεριάδη, Ματθαίο Μουντέ, επίσης στα βιβλία των Κωστή Γκιμοσούλη, Γιώργου Παναγιώτου, Γιάννη Κακουλίδη, Σωτήρη Κακίση, Μανώλη Πρατικάκη, Αγι Μπράτσου και άλλων. Με αφορμή τα έργα ποιητών, ο διακεκριμένος Σκιαθίτης ζωγράφος με την πανελλήνια αλλά και διεθνή συνάμα ακτινοβολία, δημιούργησε μια σειρά έργων, τα οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης, από το 1961 μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει 35 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Λάρισα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και την Μυτιλήνη. Έχει επίσης λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε έξι πανελλήνιες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρώτη συμμετοχή το 1963. Έχει μάλιστα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε εκθέσεις του εξωτερικού, στην Σόφια, το Βουκουρέστι, την Πολωνία, το Ντάλας και την Νέα Υόρκη, φθάνοντας μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το 1970 στην έκθεση νέων καλλιτεχνών του Σ.Ε.Τ.Ε-Στέγη Γραμμάτων, τιμήθηκε με το Α βραβείο ζωγραφικής. Η καλλιτεχνική πορεία του Γιάννη Μιχαηλίδη είναι πλούσια και γεμάτη από δημιουργικά στιγμιότυπα, που συνθέτουν καρέ-καρέ, την εικαστική του ευαισθησία, το μεράκι και το ταλέντο του.

Το 1985, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα-Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, πήρε μέρος στις εκθέσεις «Μνήμες-Αναπλάσεις-Αναζητήσεις» και «Η Ελλάδα και η θάλασσα». Εργα του κοσμούν τις συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Βουλής των Ελλήνων, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Δημοτικής Πινακοθήκης Βόλου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, του Τελλόγλειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Εθνικής Τράπεζας, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Αθήνας-Θεσσαλονίκης), της Ιονικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, της Πινακοθήκης Πιερίδη και πολλών ακόμη φορέων και ιδιωτών.
Κάθε έργο του ζωγράφου είναι αποτύπωμα ψυχής και είναι ευδιάκριτη σε κάθε περίπτωση, ο πλούτος των συναισθημάτων που αποτυπώνεται στον καμβά με χρώμα και ποιητική διάθεση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου