ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έργα από το Λούβρο σε πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης

έργα-από-το-λούβρο-σε-πέντε-μουσεία-της-157319

Έργα από το Μουσείο του Λούβρου – «αντίδωρα» της μεγάλης έκθεσης που διοργανώθηκε έναν χρόνο πριν με εκατοντάδες εκθέματα που προσέφεραν τα μουσεία της Μακεδονίας- έφτασαν στη Θεσσαλονίκη και εκτίθενται από την Παρασκευή σε πέντε μουσεία της πόλης.

«Έργα Τέχνης απ το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη» τιτλοφορείται η πενταπλή έκθεση (είναι «μοιρασμένη» στα πέντε μουσεία της πόλης σε αντίστοιχους θεματικούς κύκλους) που εγκαινιάζεται μεθαύριο, Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, και θα αναπτύσσεται έως τις 27 Ιανουαρίου του 2013.

«Η Ευρώπη και οι ελληνικοί μύθοι 16ος-19ος αιώνας» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικών κυρίως έργων Ευρωπαίων καλλιτεχνών, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τους αρχαιοελληνικούς μύθους. Ο Αλέξανδρος της Μακεδονίας, όπως τον είδε ο Ραφαήλ (ακτινοβολία του αρχαιοελληνικού κόσμου), ελληνικοί μύθοι με την έμπνευση, το ένδυμα και τους συμβολισμούς που τους προσδίδουν σημαντικότατοι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, όπως οι Τιζιάνο, ο Ρούμπενς , ο Ρέπμραντ ταξιδεύουν το θεατή από την Αναγέννηση, στο Διαφωτισμό, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, – «Η λειψανοθήκη του ‘Αληθούς Σταυρού’» – ένα σημαντικότατο έργο βυζαντινής αργυροχοΐας του 12ου-13ου αιώνα είναι το βασικό έκθεμα (από το Λούβρο) πέριξ του οποίου αναπτύσσεται μεγάλη έκθεση με εικόνες και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού . Η βυζαντινή λειψανοθήκη έφτασε στην πόλη Jaucourt της Γαλλίας –πιθανότατα ως λάφυρο μετά τη Δ΄ σταυροφορία του 1204 και συνδυάστηκε αργότερα με επεμβάσεις γοτθικής αισθητικής. Με κεντρικό έκθεμα τη λειψανοθήκη του Λούβρου, η έκθεση του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού «διηγείται» στους θεατές την πολυσήμαντη ιστορία και χρήση του Σταυρού και την καλλιτεχνική του απόδοση στη θρησκευτική τέχνη της δύσης και της ανατολής. – προτομές του Βολταίρου, του Ρουσσώ και άλλων φιλοσόφων του «δυτικού διαφωτισμού» συνυπάρχουν και «συνομιλούν» με άλλα Ελλήνων φιλοσόφων στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, και τέλος, – στα δύο μουσεία σύγχρονης τέχνης (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης τέχνης) φιλοξενούνται φωτογραφίες σύγχρονων καλλιτεχνών που αποτυπώνουν το ίδιο το πορτρέτο του Μουσείου του Λούβρου, ως κτίριο, πρόσωπα των υπαλλήλων του και έργα των συλλογών του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου