ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

αφιέρωμα-στον-νίκο-καζαντζάκη-158344

Εκδήλωση αφιερωμένη στον κορυφαίο Νίκο Καζαντζάκη διοργανώνεται μεθαύριο Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Αχίλλειο. Με τίτλο «55 χρόνια μετά» και εστίαση στο πρόθεμα από την ΑΣΚΗΤΙΚΗ του Νίκου Καζαντζάκη, « …εγώ, μονάχος μου, θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω…», που αφορά την προσωπική ευθύνη και τον ρόλο που μπορεί να έχει στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, το ενδιαφέρον αφιέρωμα εμπλουτίζεται με δρώμενα και τραγούδια από μαθητές, διήγηση από τον συγγραφέα Κώστα Ακρίβο και κρητικούς χορούς από την Κρητική Αδελφότητα του Βόλου.

Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη. Tην εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Βόλου με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας.

Συμμετέχουν μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου (Δ΄ τάξη), υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι οι: Φίλιππος Κωνσταντινίδης, Άννα Τσακνάκη, του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου (ΣΤ΄τάξη), υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πασχάλης Δήμου, Παρασκευή Αλεξίου, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς- Άλλης Μεριάς (Δ , Ε, ΣΤ΄ τάξεων), υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ελένη Πατρίκου, Νίκος Σαρρής, και του 4ου Γυμνασίου Βόλου.
Την χορωδία απαρτίζουν οι: Μ. Γιάλβαλη, Μ. Γκίκα, Αγγ. Κουλουκτσή, Μ. Κουλουκτσή, Μ. Κυριακιδέλη, Αθ. Μπραχίμη, Απ. Νάνου, Ευ. Ξηρομερίτη, Κ. Πολέμη, Ν. Ρόσσιου, Κ. Χέιρ. Την ορχήστρα απαρτίζουν οι: Α. Αργυράκης (κρουστά), Δ. Γελαδάρης (μπουζούκι), Ι. Ιωνάς (κιθάρα), Ν. Κουφός (κιθάρα), Π. Λιβογιάννης (αρμόνιο), Β. Καραγιάννη (κρουστά), Β. Βαλασίδης (Φωνή).

Το 4ο Λύκειο Βόλου παρουσιάζει δρώμενο όπου συμμετέχουν οι: Σπύρος Βλιώρας (4ο γυμνάσιο), Μαρίνα Πολένη, Μαρία Βαμβακά, Νίκος Πασιούδης, από Γυμνάσιο Βελεστίνου συμμετέχει η Ευφροσύνη Χασιώτη.

Το 2ο Δημοτικό σχολείο Πορταριάς- Άλλης Μεριάς, παρουσιάζει επίσης δρώμενο, όπου συμμετέχουν οι: Δ. Μητρομάρα, Τρ. Λιάλιος, Μ. Πίος, Αλ. Σολδάτος, Σταματέλου.
Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς-Άλλης Μεριάς, θα διαβάσουν ρήσεις του Νίκου Καζαντζάκη. Καλωσόρισμα θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου Απόστολος Παντσάς. Ακολουθούν χαιρετισμοί των Δημάρχων Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη και Νοτίου Πηλίου Νίκου Φουρτούνα, καθώς και της Νίκης Σταύρου, Προέδρου των Εκδόσεων Καζαντζάκη.
Το Γυμνάσιο Βελεστίνου θα παρουσιάσει την ενότητα : «Η Ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη». Υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η Σέρυ Δεληγιάννη. Στην συνέχεια θα γίνει παρουσίαση από τον Κώστα Παπαμαρκάκη, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νοτίου Πηλίου, του κεντρικού ομιλητή. Ο Γιώργος Στασινάκης, Ιδρυτής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, θα μιλήσει με θέμα : «Η επικαιρότητα των ιδεών του Νίκου Καζαντζάκη».

Το 4ο Γυμνάσιο Βόλου παρεμβαίνει «Διαβάζοντας και τραγουδώντας Καζαντζάκη», με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ρίκυ Μπεκίρη και υπεύθυνη χορωδίας την Ελένη Ρεντίνα. Ο Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας – εκπαιδευτικός μετέχει στην ενότητα : «Ο ήρωας του τελευταίου μυθιστορήματός του «συνομιλεί» με το Ζορμπά». Συγκεκριμένα θα γίνει ανάγνωση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς – Άλλης Μεριάς θα παρουσιάσει την «Νέα Παιδαγωγική», δρώμενο μαθητών. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι οι: Κώστας Γαϊτανάς – Ζωή Γεροστάθη.
Επίσης προγραμματίζεται χαιρετισμός του Κώστα Καπαράκη, πρόεδρου της Κρητικής Αδελφότητας Βόλου «Το Αρκάδι» και την εκδήλωση κλείνουν κρητικοί χοροί από την Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι». Την σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Κική Δανιηλίδου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου