ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτης μαέστρος στο Μέγαρο

βολιώτης-μαέστρος-στο-μέγαρο-164586

Αφιέρωμα στον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη θα πραγματοποιήσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 20.30 στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπό την διεύθυνση του Βολιώτη μαέστρου Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Για πρώτη φορά η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συνεργάζεται με τον Νίκο Μαμαγκάκη σε μια βραδιά – αφιέρωμα σε επιλεγμένες στιγμές του συνόλου του έργου του συνθέτη. Σολίστ της βραδιάς είναι οι: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Γιάννης Χαρούλης, Ειρήνη Δερέμπεη, ενώ συμμετέχει το σύνολο «Ιδαία».

Ο 34χρονος Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς, ο οποίος θα ανέβει στο πόντιουμ της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και διετέλεσε, επί τέσσερα και πλέον έτη, μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου και της Συμφωνικής Νέων, διαθέτει πολύ αξιόλογες μουσικές περγαμηνές και αδιαμφισβήτητο ταλέντο, το οποίο έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή την επικείμενη συναυλία, ο Βολιώτης μαέστρος υπογραμμίζει ότι «ο Νίκος Μαμαγκάκης είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και καταξιωμένος συνθέτης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτή την συνεργασία. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ είναι μια από τις καλύτερες ορχήστρες της Ελλάδας και ένιωσα μεγάλη χαρά όταν μου ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη συνεργασία. Αισθάνομαι ότι ανήκω πλέον κι εγώ στον στενό κύκλο των αρχιμουσικών της Ελλάδος που κινούνται σε αυτά τα πλαίσια και διευθύνουν ανάλογες ορχήστρες» ομολογεί ο ίδιος.

Η συνεργασία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα έχει, όπως όλα δείχνουν, συνέχεια και σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, καταγράφονται τρεις, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρουσες συναυλίες, στις 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο της Αθήνας, με αποσπάσματα από μουσικά μοτίβα που έχουν επενδύσει μελωδικά τις ταινίες του Ντίσνεϊ, υπό την μουσική διεύθυνση των Νίκου Τσούχλου και Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. «Το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου, τον κ. Νίκο Τσούχλο, με τον οποίο θα μοιραστούμε την μουσική προετοιμασία, καθώς και την μουσική διεύθυνση» υπογραμμίζει ο ταλαντούχος Βολιώτης μαέστρος.

Παρότι άνοιξε ένας νέος κύκλος δραστηριοτήτων στην Αθήνα, ο ίδιος ομολογεί ότι «ο Βόλος είναι ο τόπος μου και τον αγαπώ ιδιαιτέρως. Όχι μόνο την πόλη αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα στο Βόλο και μέσα στο πλαίσιο που συνεργάστηκα με την Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου και φυσικά με την Συμφωνική Νέων και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα είχα είτε μέσα στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, είτε οπουδήποτε αλλού. Ήταν πολύ δημιουργικά χρόνια για μένα και παραμένω θετικός στις αναμνήσεις, με την ελπίδα και νέας συνεργασίας». Στα μελλοντικά του σχέδια καταγράφονται εξίσου ενδιαφέρουσες συνεργασίες, αλλά και συζητήσεις για εμφανίσεις στο εξωτερικό, ενώ ο Βόλος ήταν και παραμένει στο επίκεντρο των δεσμών καρδιάς που έχει αναπτύξει.

Διεθνείς σπουδές
Ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς είναι «παιδί» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, όπου σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά από το 1985 έως και το 1997. Στην συνέχεια σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Έσσης της Γερμανίας (Folkwang-Hochschule, Essen ), στην τάξη του καθηγητή David de Villiers με υποτροφία του Ιδρύματος « Αλέξανδρος Ωνάσης » και διεύθυνση χορωδίας, στην τάξη του καθηγητή Ralf Otto, τις οποίες και ολοκλήρωσε με διάκριση τον Απρίλιο του 2006. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου πανεπιστημίου στη μουσική ερμηνεία.

Έχει συμμετάσχει στα σπουδαιότερα σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας, δουλεύοντας με μαέστρους διεθνούς φήμης, όπως οι Σερ Κόλιν Ντέιβις, Σαλβαδόρ Μας Κόντε, Μπέντζαμιν Ζάντερ, Λόταρ Ζάγκροσεκ, Ρόμαν Κόφμαν κ.ά., ενώ υπήρξε μόνιμος αρχιμουσικός στην Ορχήστρα των Σπουδαστών της Έσσης και τη Συμφωνική «Χάινριχ Χάινε». Έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ζόλινγκεν, του Μπόχουμ, του Γκαίτινγκεν, τους London Soloists, τη Φιλαρμονική του Πλόβντιφ, την Ορχηστρική Καμεράτα του Πράττο, την Καμεράτα του Φράιμπουργκ κ.ά.

Από το 2007 έως το 2011 υπήρξε αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Βόλου και της Ορχήστρας Νέων του Δ.Ω.Β. Έχει συνεργαστεί επίσης με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Το Μάρτιο του 2012 συμμετείχε στην όπερα « Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ », μία συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Teatro Real της Μαδρίτης και με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου