ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Παπαδιαμάντης στη Βαρσοβία

ο-παπαδιαμάντης-στη-βαρσοβία-178985

Αφιέρωμα στον κορυφαίο Σκιαθίτη διηγηματογράφο με βολιώτικη συμμετοχή

Αφιέρωμα προς τιμή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία την ερχόμενη εβδομάδα. Ο συμπατριώτης μας καλλιτέχνης και επιστήμονας Στέλιος Πελασγός θα βρεθεί στην Πολωνία σε λίγε μέρες για να τιμήσει τον μεγάλο Σκιαθίτη.

Διηγήματα του Παπαδιαμάντη μεταφράστηκαν στα πολωνικά και προς τιμήν του Ινστιτούτο Διεπιστημονικών Ερευνών Artes Liberales του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και ο πολωνικός Σύλλογος φίλων της Ελλάδας διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν επιστημονική ημερίδα και παράσταση αφήγησης.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, η ημερίδα για την γνωριμία του πολωνικού κοινού με το έργο και βίο του Παπαδιαμάντη θα έχει τέσσερεις εισηγήσεις: Ο Przemyslaw Kordos θα παρουσιάσει την σειρά μεταφράσεων «Αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας» (ο ένατος και δέκατος τόμος είναι αφιερωμένοι στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη).

Η καθηγήτρια Małgorzata Borowska θα κάνει μια γενική παρουσίαση του έργου του («Συντηρητικός και καινοτόμος»), ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Ilias Wrazas (Πανεπιστήμιο Βρότσλαβ) θα μιλήσει για την Φόνισσα (Ο Παπαδιαμάντης ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση), ο Δρ. Στέλιος Πελασγός για τον τρόπο που μυθοποιήθηκε ο Παπαδιαμάντης και το έργο του στην νεοελληνική λαϊκή παράδοση και ο Michał Kononiuk θα μιλήσει με θέμα «Η Σκιάθος με τα πόδια. Στα ίχνη του Παπαδιαμάντη».

Την επόμενη μέρα ο Σύλλογος Φίλων της Ελλάδας διοργανώνει παράσταση αφήγησης με τον πρωτεργάτη της αναβίωσης της τέχνης του παραμυθά στην Ελλάδα Δρ. Στέλιο Πελασγό. Θα ακουστούν αποσπάσματα από την παράσταση αφήγησης «Δός μοι τούτον τον ξένον» με διηγήσεις από την ζωή του Παπαδιαμάντη και από την παράσταση «Παπούτσια από χαρτί» που περιλαμβάνει παραμύθια από την Σκιάθο και την νησιωτική Ελλάδα. Στο κανονάκι θα τον συνοδεύσει η Δομνίκη Μαυρίδου.

Επίσης θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης «Η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη» με αποσπάσματα των διηγημάτων του και φωτογραφίες.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες για πέρσι αλλά τελικά με μεγάλη προσπάθεια πραγματοποιούνται φέτος λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Είναι προφανές ότι όλη η Ελλάδα προβάλλεται με τέτοιες εκδηλώσεις αλλά ιδιαίτερα η περιοχή μας και ενισχύεται ο αληθινός πολιτιστικός τουρισμός ενώ καλλιεργείται, αντίστοιχα, ο φιλελληνισμός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου