ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτες στο Half Note

βολιώτες-στο-half-note-185135

Αφιέρωμα Χατζιδάκι από τους Ερρικα Πατρικίου, Μερόπη Βλαχογιάννη, Ηλία Χατζόγλου

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι θα πραγματοποιήσουν τρεις γνωστοί Βολιώτες καλλιτέχνες, στο Half Note Jazz Club, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου.

Η Έρρικα Πατρικίου, η Μερόπη Βλαχογιάννη και ο Ηλίας Χατζόγλου, προσκλήθηκαν από το θρυλικό τζαζ κλαμπ της Αθήνας να παρουσιάσουν το αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, που ενθουσίασε τους μουσικόφιλους της περιοχής μας.

Στο Half Note την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, οι “Τρεις Μουσικοί”, παρουσιάζουν το αφιέρωμα στις μουσικές και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. «Εάν μας ρωτούν εμάς τους μουσικούς, γιατί ειδικά αυτή την εποχή το αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, η απάντηση είναι απλή.

Αρχικά, από την προσωπική μας αγωνία η μουσική του να μην
περάσει στη λήθη. Σκεπτόμενοι, επίσης, πως η ευαισθησία, ο μη χυδαίος ερωτισμός, η αγάπη για τη ζωή, η ουσιαστική θρησκευτικότητα, -στοιχεία που εμφανώς, πλέον, απουσιάζουν από τους ανθρώπους και την εποχή μας-, ολόλαμπρα συνυπάρχουν στο έργο του Μάνου Χ., γεννημένα από τον αληθινό έρωτα με την ποίηση του Νίκου Γκάτσου» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Κάθε τραγούδι, ένα ταξίδι, μια ιστορία, συμπυκνωμένο θεατρικό έργο με κινηματογραφικά δουλεμένη λεπτή μουσική τεχνική. Εισιτήριο η ευφάνταστη εισαγωγή, τα μελωδικά κουπλέ ξεναγοί στις κουκέτες του ονειρικού κρουαζιερόπλοιου, απογείωση μ’ ένα δυνατό ρεφρέν.

Δεν το έχεις καταλάβει, έχεις μετεπιβιβαστεί σ’ ένα αστρόπλοιο. Στις ατέλειωτες αυτές συμπαντικές διαδρομές της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι, δεν παρακολουθείς άπραγος απ’ το παράθυρο το ταξίδι, παίρνεις ενεργό μέρος ως “…μπαλλανταδόρος τ’ ουρανού, γίνεσαι ένα με τη ζωή των παιδιών κάτω στον κάμπο, πετάς πάνω από μια θάλασσα πλατιά μ’ ένα άσπρο περιστέρι, κι όταν ακούσεις το τραγούδι της σειρήνας, αναρωτιέσαι αν θα ρωτήσεις τον ουρανό και το φεγγάρι, αλλά με dedication κάνεις την προσευχή της παρθένου και τον πόνο σου χαρά..”.

Στους ενδιάμεσους σταθμούς δε θα νιώθεις “..all alone am i, εκεί έξω σε περιμένει μια μαύρη φορντ, και θα έχεις δώσει ραντεβού στην Οδό Ονείρων με τη Μαριάνθη των ανέμων. Θα της πεις κοίτα με στα μάτια αλλά εκείνη θα σου πει για την Ελένη και τον Κεμάλ, ενώ ολοένα η μανούλα σου θα σου τηλεφωνεί για να της πεις μια λέξη, μα εσύ συνέχεια αναρωτιέσαι κάπου υπάρχει η αγάπη μου..”.

Οι «Τρεις Μουσικοί» που προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, αναφέρουν από την πλευρά τους «από μέρους μας, οι μουσικοί, δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να πράξουμε, εφόσον αρχικά υπερβούμε την τεχνική αγάπη της μελέτης, μόνο να ταξιδέψουμε με το αστρόπλοιο του Μάνου Χατζιδάκι και να απολαύσουμε το ταξίδι μαζί με τους ακροατές. Είμαστε οι συνταξιδιώτες σας, “Τρεις Μουσικοί”, η Έρρικα Πατρικίου, η Μερόπη Βλαχογιάννη, ο Ηλίας Χατζόγλου».

Αξιόλογη μελωδική πορεία

Η Έρρικα Πατρικίου είναι διπλωματούχος μονωδίας, πτυχιούχος αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας και διδάσκει ελληνικό κλασσικό τραγούδι, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο.

Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες, αφιερώματα σε ποιητές στιχουργούς και συνθέτες σε όλη την Ελλάδα, έχει τραγουδήσει στον Ιανό τα τραγούδια της Λιλιπούπολης μαζί με την Ευσταθία κι έχει παρουσιάσει το αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι στο στέκι του στο Μαγεμένο Αυλό στο Παγκράτι.

Έχει τραγουδήσει στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στο Βόλο το 2004, έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου σε συναυλίες μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, το Γιώργο Νταλάρα, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, και διοργανώνει μουσικές παραστάσεις για τα σχολεία του νομού.

Έχει συνεργαστεί με το Σύλλογο Ηθοποιών Όπερας και Μελοδράματος σε συναυλία στη Φιλολογική Λέσχη Παρνασσός. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το συνθέτη και πιανίστα Ηλία Χατζόγλου και την ακορντεονίστα και Μερόπη Βλαχογιάννη σε συναυλίες, σε συναυλίες-αφιερώματα, μουσικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η Μερόπη Βλαχογιάννη είναι πτυχιούχος και διπλωματούχος ακορντεόν, πτυχιούχος πιάνου, αρμονίας και αντίστιξης. Διδάσκει πιάνο και ακορντεόν. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή Θεάτρου Νέας Ιωνίας Βόλου σε θεατρικές παραστάσεις.

Τα τρία τελευταία χρόνια ήτανε συνεργάτης (ακορντεόν) του Δημήτρη Ζερβουδάκη με εμφανίσεις στο Μετρό, στην Αυλαία, στο Οξυγόνο, στο Ρυθμό Music Stage και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει μόνιμη συνεργασία με το συνθέτη και πιανίστα Ηλία Χατζόγλου και τη μουσικό Έρρικα Πατρικίου σε συναυλίες, σε συναυλίες-αφιερώματα, μουσικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο Ηλίας Χατζόγλου συνθέτοντας μουσική, ηχητικές σκηνές και αυτοσχεδιασμούς, συνοδεύει ζωντανά στο πιάνο θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Γράφει και παρουσιάζει κύκλους μελοποιημένων τραγουδιών ελλήνων ποιητών μιξάροντας ηλεκτροακουστική και ηλεκτρονική μουσική.

Οργανώνει σεμινάρια δημιουργικών έργων με τη χρήση υπολογιστή κι εξειδικευμένου multitrack music software & plugins. Είναι μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής [ΕΣΣΙΜ].

Με έργα του έχει προσκληθεί και συμμετάσχει σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές-θεατρικούς χώρους και φορείς όπως το Μικρό Μουσικό Θέατρο (Αθήνα), την Εταιρία Θεάτρου Συν-Επι (Αθήνα) ως πιανίστας σε ζωντανή συνοδεία για την παράσταση “Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ” με τον ηθοποιό Φαίδωνα Καστρή, την 11η Biennale 2003 (Αθήνα), τις Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, σε φεστιβάλ του Ινστιτούτου Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής [ΙΕΜΑ], το Contact Art Club (Θεσσαλονίκη). Έχει συνθέσει κατά παραγγελία θεατρική μουσική για το Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου και το ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, επίσης, για το καλλιτεχνικό πολύπτυχο Sygorma, όπου η ποίηση, τα εικαστικά, το video art, ο χορός, «συχνωτίζουν εικόνα, λόγο, ήχο και κίνηση σ’ έναν αρμονικό κόσμο, παρουσιάζοντας την αλληλοπεριχώρηση των πτυχών της τέχνης και τα ρευστά της όρια». Δισκογραφεί, συνθέτοντας τραγούδια για έλληνες ερμηνευτές.

Από το χειμώνα του 12, συνεργάζεται με τη μουσικό κι ερμηνεύτρια Έρρικα Πατρικίου και μαζί με την ακορντεονίστα Μερόπη Βλαχογιάννη, παρουσιάζουν μουσικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα σε μουσικές σκηνές και θεατρικούς χώρους ως "Τρεις Μουσικοί".

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου