ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μαλένα» στο Σινέ Ιωλκός

μαλένα-στο-σινέ-ιωλκός-185155

Κλείνει την ερχόμενη Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου ο κύκλος των θερινών προβολών

Με την ταινία «Μαλένα» του Γκιουζέπε Τορνατόρε κλείνει η αυλαία του θερινού κινηματογράφου « Σινέ Ιωλκός», που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής παρέμβασης « Ιωλκός» , σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου, στην πανέμορφη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου, στον Αγ. Ονούφριο.

Την ερχομένη Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον Ιταλικό κινηματογράφο με την εξαιρετική ταινία «Μαλένα» του Giouzeppe Tornatore.

Πρωταγωνιστούν οι: Monica Bellucci, Daniele Arena, Giovanna Litrico, Gianluca Guarrera.

Ο Renato είναι ένας 13χρονος πιτσιρικάς σε μια μικρή πόλη της Σικελίας λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Malena είναι μια πανέμορφη νεαρή χήρα η οποία προκαλεί τον ανδρικό πληθυσμό με κάθε εμφάνισή της στην πόλη. Ο Renato δεν είναι ο μόνος που επιθυμεί τη Malena, οι συμμαθητές του την ανακηρύσσουν σαν "τα ωραιότερα οπίσθια του Casteluco" και πλήθη ανδρών την φλερτάρουν όταν βγαίνει στο δρόμο.

Η ομορφιά της θα έχει ένα κόστος αφού πρέπει να συντηρηθεί, μιας και ο πατέρας της την έχει διώξει από το σπίτι. Σταδιακά η γυναίκα αυτή μετατρέπεται σε πόρνη εξυπηρετώντας τους φαντάρους της περιοχής καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται. Και ο Renato; Αυτός παραμένει ο μεγαλύτερος θαυμαστής (και βοηθός) της Malena αν και όσο μεγαλώνει αρχίζει να βλέπει με άλλη οπτική τα όσα συμβαίνουν γύρω του.
Ο Giouzeppe Tornatore μοιάζει να έχει βρει τη μαγική συνταγή της επιτυχίας. Ιταλικά τοπία, η δύσκολη εποχή του πολέμου, ένας πιτσιρικάς ήρωας και η μουσική του Ennio Morricone. Η συγκίνηση δεν έρχεται δύσκολα ενώ δεν λείπουν και οι χιουμοριστικές στιγμές.

Η ταινία εντάχθηκε στο δυναμικό της "εκλεκτικής και καλλιτεχνικής" Miramax και απέσπασε δυο υποψηφιότητες Oscar. Μια για καλύτερη φωτογραφία και μια στην κατηγορία της καλύτερης μουσικής επένδυσης. Η φωτογραφία και η αναπαράσταση της εποχής είναι όντως εξαιρετικές όπως και Monica Belluci στον ομώνυμο ρόλο που ίσως της ανοίγει το δρόμο για το Hollywood.

Με αφορμή την προβολή αυτής της ταινίας η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης κ. Μουτσινά μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η λειτουργία του θερινού κινηματογράφου ήταν για εμάς μια πρωτόγνωρη και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Στόχος μας ήταν αφ’ ενός μεν να δώσουμε την ευκαιρία στους φίλους του κινηματογράφου να δουν κάποιες αξιόλογες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, αφ’ ετέρου δε, να προσφέρουμε μέσα από τις ταινίες που προβάλλονται στιγμές νοσταλγίας, χαλάρωσης και απόλαυσης.

Πιστεύουμε ότι σε σημαντικό βαθμό πετύχαμε τους στόχους μας, αφού η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όλες τις προβολές. Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό και θα περιμένουμε τους φίλους του κινηματογράφου το ερχόμενο καλοκαίρι, γιατί το Σινέ Ιωλκός δεν σταματά εδώ, την επόμενη χρονιά, θα συνεχίσει το ταξίδι του…».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου