ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πηλιορείτικη φωνή στο Φεστιβάλ Τήνου

πηλιορείτικη-φωνή-στο-φεστιβάλ-τήνου-216961

Ο Στέλιος Πελασγός αφηγείται ντόπιες ιστορίες στο κοινό

Στο φετινό φεστιβάλ Τήνου έχει προσκληθεί ο Στέλιος Πελασγός από τους κατοίκους του χωριού Ταραμπάδος στην κοιλάδα με τους περιστερώνες.

Ξεκίνησε ένα τριήμερο εργαστήρι συγκέντρωσης και ανάδειξης των ντόπιων ιστοριών, μαρτυριών και αναμνήσεων έτσι ώστε την Πέμπτη 9/ 8 να γίνει όλο το χωρίο μια σκηνή μικρών αφηγήσεων που θα διηγηθούν την ιστορία της καθημερινότητας του χωριού και της ζωής των κατοίκων του.

Η βραδιά θα καταλήξει με την παράσταση αφήγησης του Σ. Πελασγού με συνοδεία από το κανονάκι της Δομνίκης Μαυρίδου, μια βραδιά που θα αναβιώνει τις βεγγέρες των παλαιότερων χρόνων και θα περιέχει ιστορίες και παραμύθια από όλο τον κόσμο για τα περιστέρια αλλά και τα στοιχειά της θάλασσας.

Με την ευκαιρία του εργαστηρίου όλο το χωριό που τον χειμώνα ερημώνει και τον Αύγουστο συνέρχεται, συγκεντρώνεται στην πλατεία και με την προτροπή και καθοδήγηση του συμπολίτη μας ερευνητή και καλλιτέχνη αναθυμάται τα καθημερινά και ασήμαντα που χτίζαν σωρευτικά και με επιμονή την καλόκαρδη και σκληρή ζωή του κυκλαδίτικου νησιού, ανασύροντας περιστατικά και ποιήματα, φράσεις και χειρονομίες, έρωτες και ανταγωνισμούς, θαύματα και θυσίες περιφρονημένα χωρίς το φως της αναδιήγησης ακόμα και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους.

Η μνήμη στις δύσκολες ώρες δείχνει την ρίζα και η ρίζα κάθε ανθρώπου, κάθε χωριού και κάθε έθνους είναι αυτή που συγκρατεί από την πτώση τον καιρό της καταιγίδας.

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός διασχίζοντας την Ελλάδα με την τέχνη και την γνώση του προσπαθεί να αναδείξει αυτή την ρίζα του προφορικού λόγου που φανερώνει τον χαρακτήρα και το ήθος καθενός πέρα από τις μόδες και τα ρεύματα, πέρα από την προγονολατρεία, τον εθνικισμό και την μυθοποίηση κατασκευασμένων ριζών και παράριζων.

Το περιβάλλον ενός μικρού νησιού που γνώρισε πλήθος κατακτητές, πειρατές και εισβολείς, που χώνεψε κυκλαδίτες και βενετσιάνους, καθολικούς και ορθόδοξους, καλλιτέχνες και αγρότες, ασκητές και γλεντιστές χρησιμοποίησε τον προφορικό λόγο για να δημιουργήσει μια τέχνη της συμβίωσης που φανερώνεται στην αρχιτεκτονική των χωριών.

Ο τρόπος που το ένα σπιτάκι αγκαλιάζει το άλλο αποτυπώνεται σε ιστορίες οι οποίες αναδεικνύονται από όποιον ξέρει να ακούει και την λέξη και την σιωπή, ψυχικές χειρονομίες που δεκαετίες καλλιεργεί ο Σ. Πελασγός στους μαθητές και το κοινό του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου