Μια περιοχή με ιστορία

Τελευταία ενημέρωση: 2012-08-01, 12:05:11
Μια περιοχή με ιστορία

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Γνωρίζω τους αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορία των Λεχωνίων στην αρχαία και βυζαντινή περίοδο, με ιδιαίτερη αναφορά στο γειτονικό λόφο Νεβεστίκι και το Παλιόκαστρο» διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σήμερα Τετάρτη 1 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στην αυλή της οικίας Μπορλότου στα Ανω Λεχώνια. Ομιλητές θα είναι οι αρχαιολόγοι της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κώστας Βουζαξάκης και Δημήτρης Αγνουσιώτης και ο γνωστός ερευνητής της Μεσαιωνικής Ιστορίας της Μαγνησίας και συγγραφέας Απόστολος Παπαθανασίου.

Οι πρώτοι ομιλητές Κώστας Βουζαξάκης και Δημήτρης Αγνουσιώτης θα αναφερθούν στην ιστορία κατοίκησης στη λεκάνη των Λεχωνίων, η οποία ακολουθεί τη ροή των οικιστικών διαδικασιών που συμβαίνουν στο μεγαλύτερο μέρος του μεσογειακού χώρου από την αρχαιότητα ως σήμερα. Στην περιοχή δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες και οι πληροφορίες για την αρχαία κατοίκηση αντλούνται κυρίως από επιφανειακά ευρήματα. Σημείο αναφοράς αποτελεί ο λόφος «Νεβεστίκι», από τις ελάχιστες θέσεις του Πηλίου, στην οποία έχουν επισημανθεί ευρήματα της προϊστορικής περιόδου. Στη συγκεκριμένη θέση δεσπόζει το πολυγωνικό τείχος, που περιβάλλει το πλάτωμα του λόφου και συνδέεται με έναν οχυρωμένο οικισμό, που ιδρύθηκε πιθανότατα κατά την αρχαϊκή περίοδο. Εξ’ ίσου σημαντική είναι και μία επιγραφή, η μοναδική γραπτή μαρτυρία από την περιοχή, η οποία αναφέρεται στην κατασκευή στέγης ενός δημόσιου κτιρίου, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη μιας οργανωμένης πόλης της αρχαίας Μαγνησίας με συγκεκριμένους θεσμούς.

Ο Α. Παπαθανασίου θα κάνει ιστορική αναφορά στον τόπο και το χώρο του «Παλιόκαστρου» τουΠηλίου με το λόφο «Νεβεστίκι» σε μια διαδρομή αιώνων ιστορίας, από τα πρωτοβυζαντινά χρόνια, τους παλαιοχριστιανικούς αιώνες (330-732 μ. Χ.), τα μεσοβυζαντινά (732-1204 μ.Χ.) και τα υστεροβυζαντικά χρόνια (1204-1423μ.Χ.) στο Μαγνησιακό και ευρύτερο θεσσαλικό χώρο, με ειδικές αναφορές στα γεγονότα του τόπου και στις ηγεμονεύουσες τότε στην ευρύτερη μαγνησιακή περιφέρεια οικογένειες των βυζαντινών αρχόντων Μελισσηνών της Δημητριάδας (1207-1320 μ. Χ. και των διαδόχων τους ελληνοκαταλανών Μελισσηνών –Νοβέλ (1320-1423 μ.Χ.). Η εκδήλωση θα συνοδευτεί από ζωντανή μουσική με το συγκρότημα του Δημήτρη Πετρή.

Υπενθυμίζεται ότι η αποψινή εκδήλωση είναι η τελευταία από τις τρεις πρώτες εκδηλώσεις, που οργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στα Άνω Λεχώνια στην οικία Μπορλότου, την οποία, όπως είναι γνωστό, δώρισε με διαθήκη του πέρυσι ο γνωστός συμπολίτης οδοντίατρος και εκλεκτό μέλος της κοινωνίας του Βόλου, Σταύρος Ρήγα Μπορλότος, στο ιστορικό σωματείο. Στόχος του Λυκείου είναι το πανέμορφο αυτό αρχοντικό, ένα διώροφο παραδοσιακού ρυθμού κτήριο με μεγάλο περίβολο και μαγευτική θέα, να αποτελέσει εστία πνευματική και πολιτιστική, κέντρο της πλούσιας πηλιορείτικης παράδοσης. Αυτή ήταν και η ευχή του δωρητή εναποθέτοντας τις προσδοκίες του στην εκατόχρονη παρουσία, έργο και προσφορά του Λυκείου των Ελληνίδων. Οι δυο πρώτες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν (η πρώτη με ομιλητή το γνωστό λαογράφο και συγγραφέα Κώστας Λιάπης, λαογραφικά δρώμενα και προβολές και η δεύτερη με παρουσίαση της πρόσφατης καλλιτεχνικής δημιουργίας της Ομάδων Φωτογραφίας «Δίαυλος» και της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου και του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής –ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Νικόλα Ρίζου, στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία..

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
5
=