Κάτω από τον έναστρο ουρανό

Τελευταία ενημέρωση: 2012-07-23, 14:20:20
Κάτω από τον έναστρο ουρανό

Βραδιά αφιερωμένη στη φωτογραφία στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στην αυλή της «οικίας Μπορλότου» στα Άνω Λεχώνια θα είναι η ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 20:30. Η βραδιά διοργανώνεται από το Λ.Ε.Β. και φιλοξενεί την Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, την Φωτογραφική Ομάδα «Δίαυλος» και το νεοσύστατο Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Βόλου.

Η Φωτογραφική Ομάδα του Διαύλου θα παρουσιάσει δείγμα δουλειάς που παρουσίασαν τα μέλη της την περίοδο 2011-2012 όπου πραγματοποίησε τρεις εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή 29 εκθετών με 204 έργα συνολικά.

Στις εκθέσεις συμμετείχαν οι: Μαριαλένα Αθανασάκη, Μιράντα Αχειλαρά, Σέβη Γεωργιάδου, Γιάννης Γιατράς, Αντώνης Γούλας, Σπύρος Δαπόντας, Κωνσταντίνος Δαραμάρας, Γιάννης Δεληγιαννίδης, Ταξιάρχης Ελευθερίου, Μαρία Ζαφείρη, Μαριέλλα Ζίντρου, Ιωάννα Ζορμπά, Παναγιώτης Καραΐσκος, Γιώργος Καρακώστας, Νίκη Καράσου, Αντώνης Κουβαράς, Ευθύμιος Λεβέντης, Φώφη Μανούκα, Δημήτρης Μπαρμπαγιάννης, Βίκυ Παπαδημητρίου, Αποστόλης Παπαδόπουλος, Πελαγία Πετρίδου, Ράνια Στρατή, Δημοσθένης Στύλας, Γιώργος Τασιάς, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, Εύη Υφαντή, Μαρία Χαραλάμπους, και Γιώργος Χατζηγιάννης.

Θα παρουσιαστούν σε προβολή φωτογραφίες των μελών των δύο φωτογραφικών ομάδων της πόλης που θα συνοδεύονται από την ατμοσφαιρική και ποιοτική μουσική επένδυση με την επιμέλεια μελών του «Συλλόγου Φίλων Μουσικής Βόλου» που ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό με έδρα το Βόλο. Μερικοί από τους σημαντικότερους σκοπούς του Συλλόγου, είναι η εξάπλωση και η προαγωγή της μουσικής παιδείας στην πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή, σε όλες τις εκφάνσεις και τα ρεύματα της, η συνεργασία καλλιτεχνών και μελετητών της τέχνης και η σύσφιξη των δεσμών φιλίας και συναδέλφωσης, η ευαισθητοποίηση των πολιτών για συμμετοχή σε μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, η διάσωση και διάδοση των μουσικών εθίμων, παραδόσεων και γενικά της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Παράλληλα η εκδήλωση αυτή περιλαμβάνει και ένα μικρό τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του γνωστού Βολιώτη Νικόλα Ρίζου, ο οποίος έφυγε πέρυσι το Νοέμβριο από τη ζωή και το μεγάλο του πάθος ήταν η φωτογραφία. Γι’ αυτό το μεγάλο του πάθος θα μιλήσει ο από καρδιάς φίλος του Ανδρέας Βρόντος.

Όσοι παραβρεθούν θα έχουν τη ευκαιρία να απολαύσουν τη μαγική θέα από το λόφο Νεβεστίκι στα Λεχώνια και τον Παγασητικό και να νιώσουν τη δροσιά της Πηλιορείτικης αυλής που περιβάλει το πανέμορφο αρχοντικό δωρεά αείμνηστου συμπολίτη οδοντιάτρου Σταύρου Ρήγα Μπορλότου στο Λ.Ε.Β., του οποίου οι προσδοκίες είναι να αποτελέσει πνευματική και πολιτιστική εστία της πλούσιας πηλιορείτικης παράδοσης.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει την Τετάρτη 1 Αυγούστου στις 9 το βράδυ και έχει ως τίτλο «Γνωρίζω τους αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορία των Λεχωνίων στην αρχαία και βυζαντινή περίοδο, με ιδιαίτερη αναφορά στο γειτονικό λόφο Νεβεστίκι και το Παλιόκαστρο» με ομιλητές, τον αρχαιολόγο της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κώστα Βουζαξάκη και τον γνωστό ερευνητή της Μεσαιωνικής Ιστορίας της Μαγνησίας και συγγραφέα Απόστολο Παπαθανασίου.

Ο πρώτος ομιλητής Κώστας Βουζαξάκης θα αναφερθεί στην ιστορία κατοίκησης στη λεκάνη των Λεχωνίων, η οποία ακολουθεί τη ροή των οικιστικών διαδικασιών που συμβαίνουν στο μεγαλύτερο μέρος του μεσογειακού χώρου από την αρχαιότητα ως σήμερα. Στην περιοχή δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες και οι πληροφορίες για την αρχαία κατοίκηση αντλούνται κυρίως από επιφανειακά ευρήματα. Σημείο αναφοράς αποτελεί ο λόφος «Νεβεστίκι», από τις ελάχιστες θέσεις του Πηλίου, στην οποία έχουν επισημανθεί ευρήματα της προϊστορικής περιόδου. Στη συγκεκριμένη θέση δεσπόζει το πολυγωνικό τείχος, που περιβάλλει το πλάτωμα του λόφου και συνδέεται με έναν οχυρωμένο οικισμό, που ιδρύθηκε πιθανότατα κατά την αρχαϊκή περίοδο. Εξ’ ίσου σημαντική είναι και μία επιγραφή, η μοναδική γραπτή μαρτυρία από την περιοχή, η οποία αναφέρεται στην κατασκευή στέγης ενός δημόσιου κτιρίου, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη μιας οργανωμένης πόλης της αρχαίας Μαγνησίας με συγκεκριμένους θεσμούς.

Ο Α. Παπαθανασίου θα κάνει ιστορική αναφορά στον τόπο και το χώρο του «Παλιόκαστρου» του Πηλίου με το λόφο «Νεβεστίκι» σε μια διαδρομή αιώνων ιστορίας, από τα πρωτοβυζαντινά χρόνια, τους παλαιοχριστιανικούς αιώνες (330-732 μ. Χ.), τα μεσοβυζαντινά (732-1204 μ.Χ.) και τα υστεροβυζαντικά χρόνια (1204-1423μ.Χ.) στο Μαγνησιακό και ευρύτερο θεσσαλικό χώρο, με ειδικές αναφορές στα γεγονότα του τόπου και στις ηγεμονεύουσες τότε στην ευρύτερη μαγνησιακή περιφέρεια οικογένειες των βυζαντινών αρχόντων Μελισσηνών της Δημητριάδας (1207-1320 μ. Χ. και των διαδόχων τους ελληνοκαταλανών Μελισσηνών –Νοβέλ (1320-1423 μ.Χ.). Η εκδήλωση θα συνοδευτεί από ζωντανή μουσική.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
5
=