ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτης με περγαμηνές

βολιώτης-με-περγαμηνές-249802

Το καλλιτεχνικό στίγμα του συμπολίτη Κώστα Βόμβολου φέρει η εναρκτήρια παράσταση των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου, που διοργανώνονται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. «Τραγούδια για τις μέρες που έφθασαν κιόλας» τιτλοφορείται η παράσταση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 21:15 στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου. Πρόκειται για μία μουσικοθεατρική παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των εργαστηρίων σκηνογραφίας και μουσικού θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Βολιώτης Κώστας Βόμβολος, ο οποίος ζει στην Θεσσαλονίκη και διδάσκει στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ανέλαβε την μετάφραση-διασκευή-διδασκαλία των τραγουδιών της παράστασης. Συγκεκριμένα η παράσταση περιλαμβάνει αποσπάσματα από την junk opera των Tiger Lillies «Shockheaded Peter», που βασίστηκε στο πρώτο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο στην ιστορία, τον «Πετροτσουλούφη» («Der Struwwelpeter») του Heinrich Hoffmann (1845) και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1998 στο West Yorkshire Playhouse σε σκηνοθεσία Julian Crouch και Phelim McDermott.

Ο πολυπράγμων μουσικός, ο οποίος είναι γνωστός διεθνώς, έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 120 θεατρικές παραστάσεις, τρεις ταινίες και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Συνεργάστηκε κυρίως με το ΚΘΒΕ, την Πειραματική σκηνή της «Τέχνης», το Εθνικό θέατρο, το "Θέατρο Τέχνης", διάφορα ΔΗΠΕΘΕ, τη «Νέα σκηνή Τέχνης», την «Actors touring company» του Λονδίνου κ.α. Εχει εκδόσει 5 cd με τις θεατρικές του μουσικές. Είναι μέλος του συγκροτήματος «Χειμερινοί κολυμβητές» και του trio «Tabako».

Το 1994 ίδρυσε το σύνολο «Primavera en Salonico»,το οποίο σε συνεργασία με τη Σαβίνα Γιαννάτου έχει εμφανιστεί σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαικές πόλεις, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αργεντινή,την Ταιβαν,το Ισραήλ κ.α συμμετέχοντας στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ. Η μουσική αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο για τον Κώστα Βόμβολο, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πλέον ταλαντούχους μουσικούς της γενιάς του. Αναφερόμενος στο έργο του, ο δημοσιογράφος Μηνάς Χρηστίδης γράφει στην «Ελευθεροτυπία»: «Με μια ξεχωριστή ευαισθησία όταν έρχεται σε επαφή με το θέατρο.Αισθάνεται τον ήχο που αναδίδει το έργο, συντονίζεται μαζί του και η μουσική του δεν είναι παρά ο λόγος που δεν έγραψε ο συγγραφέας αλλά υπήρχε ζωντανός μέσα στο μυαλό του».

Την χορογραφία της ίδιας παράστασης ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Κατσαμάκης, τους φωτισμούς οι Ελένη Θωμαϊδου, Μαρίνα Κόντα, την οργάνωση και τον συντονισμό παραγωγής οι Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου και την τεχνική υποστήριξη ο Στέργιος Πρώιος. Τα σκηνικά-κοστούμια ανέλαβαν οι : Ηρώ Βαρσάμη, Διδώ Γκόγκου, Αηδόνα Δαρβούδη, Ματίνα Ευθυμιάδου, Ελίνα Ευταξία, Ελένη Κανακίδου, Ειρήνη Μπουτάρη, Σόνια Σαμαρτζίδου, Φανή Σκουλικίδη, Ηλέκτρα Τζώρτσου (φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου – κατεύθυνση σκηνογραφίας) Κωνσταντίνα Καλτσούνη, Δάφνη-Κλειώ Παπαδοπούλου, Ελένη Τσιμίδου, Ελένη Χατζηαθανασίου (φοιτήτριες του Εικαστικού Τμήματος). Παίζουν οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου- κατεύθυνση Υποκριτικής: Μαρία Ασλανίδου, Αλίκη Ατσαλάκη, Έλενα Βισέρη, Παναγιώτης Δεληνικόπουλος, Έλενα Ζήκου, Σίσυ Θεοφίλου, Γιώργος Κριθάρας, Ειρήνη Κυριακού, Μαριλένα Κυριάκου, Εύη Παπαδοπούλου, Πέτρος Παπαζήσης, Κάτια Παπαϊωάννου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Γιώργος Σοφικίτης. Μουσικοί είναι οι : Διδώ Γκόγκου – βιολί, Αλκυόνη-Ελένη Θηλυκού-Τσαρούχα – πιάνο, Κωστής Παπάς – μπάσο, Γιάννης Πουρνάρας – ηλεκτρική κιθάρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου