ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο νεαρός κύριος Γκαίτε»

ο-νεαρός-κύριος-γκαίτε-271850

«Ο νεαρός κύριος Γκαίτε», γερμανικής παραγωγής 2010 θα προβληθεί από την Παρασκευή 15 έως την Κυριακή 17 Ιουνίου στον θερινό κινηματογράφο «Εξωραϊστική» στο πλαίσιο του «Σινέ Μεσόγειος».

Η ταινία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Φίλιπ Στολτζλ, σενάριο Αλεξάντερ Ντύνυνα, Κριστόφ Μύλλερ, Φίλπ Στολτζ Πρωταγωνιστούν: Μόριτζ Μπλάϊμπτροϊ, Αλεξάντερ Φέλινγκ, Μπούργκαρτ Κλάουσνερ, Φόλκερ Μπρουχ, Μίριαμ Στάιν.

Πλούσια γερμανική παραγωγή του υποψήφιου για Όσκαρ Κριστόφ Μύλλερ (Οι Τελευταίες Μέρες Της Σόφι Σολ) με μερικά από τα ανερχόμενα ταλέντα του γερμανικού κινηματογράφου, όπως οι Αλεξάντερ Φέχλινγκ (Άδοξη Μπάσταρδοι) στο ρόλο του Γκαίτε, Μορίς Μπλάιπτροϊ στο ρόλο του Κέστνερ και η πρωτοεμφανιζόμενη Μίριαμ Στάιν.

Ο σκηνοθέτης Φίλιπ Στολτζ (North Face) καταφέρνει να δημιουργήσει ένα μοντέρνο παραμύθι πάνω στην παράδοση του «Ερωτευμένου Σαίξπηρ» και του «Αμαντέους», με αφετηρία ένα νεανικό έρωτα του Γκαίτε, που υπήρξε η αφορμή για να γράψει αργότερα το αριστούργημά του «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου».

Γερμανία 1772. Ο νεαρός και ατίθασος Γιόχαν Γκαίτε αποτυγχάνει στις εισαγωγικές εξετάσεις της Νομικής Σχολής. Ο πατέρας του για να τον τιμωρήσει τον στέλνει στη μικρή ήσυχη πόλη Βέτσλαρ, έξω από τη Φρανκφούρτη, να δουλέψει ως υπάλληλος στο τοπικό δικηγορικό γραφείο. Εκεί, ο Γιόχαν καταφέρνει να εντυπωσιάσει τον Αρχιδικαστή Κέστνερ. Τότε, μπαίνει στη ζωή του η όμορφη Λότε. Οι δυο νέοι ερωτεύονται παράφορα. Μόνο που ο Γιόχαν αγνοεί ότι η Λότε είναι ήδη μνηστευμένη με τον Αρχιδικαστή…

Η ταινία απέσπασε θριαμβευτικές κριτικές κι όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Παπαμίχος (myfilm.gr): «Ακαδημαϊκή και διασκεδαστική αναπαράσταση εποχής. Ο Γκαίτε, όπως πολύ πιθανό να ήταν στην πραγματικότητα, σε μια ταινία γεμάτη μαύρο χιούμορ, χολιγουντιανή προσέγγιση (στα χνάρια του Σεξπηρικού «Ανώνυμου» του Ρ. Έμεριχ) και πάνω απ’ όλα ρομαντισμό.

Ο νεαρός Γκαίτε μοιάζει πολύ στον χαρακτήρα του νεαρού Μότσαρτ στο “Amadeus”. Συνοπτικά, αυτό που παρακολουθούμε από τον κινηματογραφιστή Φίλιπ Στολτζλ, είναι η εισαγωγή στο πνεύμα του πρώτου βιβλίου του Γκαίτε «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου». Οι κινηματογραφικές πινελιές ρίχνουν φως σε όσα που προηγήθηκαν της συγγραφής του, στη Γερμανία του 18ου αιώνα με τη ραγδαία πολιτιστική ανάπτυξη.

Ένας απλός, καθημερινός νέος με σχεδόν αρνητικό background, έμελλε αργότερα να γίνει το σύμβολο κουλτούρας ενός έθνους. Όχι τυχαία, ούτε και άδικα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου