ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παραμύθια με δίδαγμα…

παραμύθια-με-δίδαγμα-281827

Αφιέρωμα τιμής στον διαπρεπή Βολιώτη και γνωστό συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Ζαχαρία Σακκή ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Ο 97χρονος συγγραφέας, που αφηγείται όμορφα και διδακτικά παραμύθια στα παιδιά, δέχτηκε εμφανώς συγκινημένος την απόδοση τιμής στο πρόσωπό του από τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη για τη δωρεά 2.500 βιβλίων του, που θα διανεμηθούν σε νηπιαγωγεία της πόλης. Μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», ο κ. Σακκής υπογράμμισε την αγάπη του για τον Βόλο, την γενέθλια πόλη, λέγοντας χαρακτηριστικά «τον Βόλο τον αγαπούσα πάντα και τον αγαπώ. Επί σαράντα χρόνια πήγαινα συνέχεια στην Τσαγκαράδα με τα παιδιά και στην συνέχεια με τα εγγόνια μου. Θυμάμαι πάντα τις εξορμήσεις με τον Ορειβατικό, τους χορούς στο «Θεοξένεια» της Πορταριάς, τις παρέες μου, που αποτελούν τις καλύτερες αναμνήσεις της ζωής μου».

Η συγγραφική του δράση είναι απόρροια της μεγάλης αγάπης του για το βιβλίο κι όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η λογοτεχνική του κλίση εκδηλώθηκε από μικρή ηλικία. «Από μικρό παιδί είχα κλίση κι όταν απέκτησα την κόρη μου, κι άρχισα να της αφηγούμαι παραμύθια, συνεχίζοντας την ίδια δραστηριότητα και με τα εγγόνια μου, ένιωσα την ανάγκη να γράψω παραμύθια για τα παιδιά». Αναφερόμενος στην εκδήλωση τιμής προς το πρόσωπό του, ο κ. Σακκής υπογραμμίζει ότι «είναι κάτι πολύ μεγάλο, που θα το θυμάμαι πάντα. Νιώθω ευχαριστημένος, υπερήφανος, ικανοποιημένος και είναι μεγάλη τιμή για μένα».

Το συγγραφικό έργο του συγγραφέα παρουσίασε η κ. Νένα Ζήση, MSc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, υπογραμμίζοντας την μεγάλη προσφορά του στο λογοτεχνικό πεδίο. Αποσπάσματα των βιβλίων του διάβασε η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Ο συγγραφέας, στην διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης διέθεσε δωρεάν αντίτυπα των παιδικών του βιβλίων στα παιδιά που βρίσκονταν στο χώρο της εκδήλωσης.

Ο κ. Ζαχαρίας Σακκής, είναι βολιώτης ομογενής που ζει και εργάζεται στο Μιλάνο από το 1946 έως σήμερα, μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Ιταλίας και Αθήνας. Γόνος γνωστής οικογένειας Βολιωτών εμπόρων, ακολούθησε και ο ίδιος το εμπόριο αμέσως μετά τις γυμνασιακές του σπουδές και έως τώρα ασχολείται ενεργά ως εμπορικός αντιπρόσωπος στο Μιλάνο, ενώ ασχολείται με ένα πλήθος δραστηριοτήτων από τις οποίες, κυρίως, τον γοητεύει το γράψιμο. Στην Iταλία αλλά και στην Ελλάδα εκδόθηκαν αρκετά βιβλία του με παιδικές ιστορίες και παραμύθια που μοιράστηκαν δωρεάν σε περισσότερα από 50 σχολεία, δίνοντας το έναυσμα για την δημιουργία θεατρικών παραστάσεων. Ο κ. Ζαχαρίας Σακκής παραμένει μοναδικό παράδειγμα ενεργού συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα και ένας αειθαλής, ευγενής, εργατικός και αιωνόβιος έφηβος και ίσως ο μακροβιότερος βολιώτης ομογενής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου