ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αθώος ή ένοχος; »

αθώος-ή-ένοχος-287171

2.500 χιλιάδες χρόνια μετά, η «Δίκη του Σωκράτη» επαναλαμβάνεται αυτή την ώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Αυτή τη φορά όμως, το κοινό θα αποφασίσει για την ενοχή ή μη του φιλοσόφου, αφού πρώτα ακούσει διακεκριμένους δικαστές και νομικούς να εξαντλούν τα επιχειρήματά τους. Τον Σωκράτη θα υπερασπιστούν οι δικηγόροι Μάικλ Μπελόφ και Πάτρικ Σιμόν, ενώ υπέρ των Αθηναίων θα αγορεύσουν οι δικηγόροι Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Αντώνης Παπαδημητρίου. Η συγκεκριμένη δίκη θίγει το ίδιο το θέμα της Δικαιοσύνης αλλά και της Δημοκρατίας δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντ. Παπαδημητρίου.

Στην κανονική δίκη, οι κατηγορίες εναντίον του Σωκράτη ήταν ασέβεια προς τους θεούς της πόλης, εισαγωγή «καινών δαιμονίων» και διαφθορά των νέων. Σήμερα κατήγοροι και υπερασπιστές θα επιχειρήσουν μία επαναπροσέγγιση του ζητήματος.

Η σημερινή δίκη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική και γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση, ενώ θα προβληθεί και μέσω του διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.sgt.gr/dikisocrati..

Η δίκη του Σωκράτη πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο στη Νέα Υόρκη, όπου το Ομοσπονδιακό δικαστήριο των αθώωσε.

Και στη Νέα Υόρκη και τώρα στη Στέγη Γραμμάτων, το κοινό εκδήλωσε τεράστιο ενδιαφέρον. Μάλιστα τα εισιτήρια για απόψε έχουν εξαντληθεί από πολύ νωρίς.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι είναι εκείνο που αιώνες μετά, ελκύει τόσο πολύ τον κόσμο στη δίκη του Σωκράτη, ο δικηγόρος και πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, μιλώντας στη Βάνα Λυκομήτρου, είπε: «Καταρχάς θίγει το ίδιο το θέμα της δικαιοσύνης, το ζήτημα της δίκαιης δίκης. Ένα θέμα τεράστιο και για την εποχή μας. Κι επιπλέον έχουμε ποτιστεί με την ιδέα ότι ο Σωκράτης ήταν αθώος και πέθανε για τις ιδέες του κι επειδή μιλούσε ελεύθερα. Επίσης η δίκη του Σωκράτη θίγει το ζήτημα της δημοκρατίας, μέχρι ποιου σημείου η ελευθερία του λόγου και της σκέψης μπορεί και πρέπει να έχει όρια».

Πάνελ δικαστών:

Richard Aikens

Sophie-Caroline De Margerie

Pierre Delvolvé

Stephan Gass

Giusep Nay

Loretta Preska

Βασίλειος Ρήγας

Stephen Sedley

Francois Terré

Harm Peter Westermann

Επίσης, μπορείτε να ψηφίσετε ζωντανά:

ΥΠΕΡ ΣΩΚΡΑΤΗ ή ΥΠΕΡ ΑΘΗΝΑΙΩΝ;

Πατήστε εδώ για να ψηφίσετε πριν από την εκκίνηση της Δίκης του Σωκράτη (έως 18:30).

Πατήστε εδώ για να ψηφίσετε μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας της Δίκης του Σωκράτη (από 20:15 έως 20:45). Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 21:30.

Ενδέχεται να υπάρξουν μικρές καθυστερήσεις, ανάλογα με τη ροή της διαδικασίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου