ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

αφιέρωμα-στον-κωνσταντίνο-καραθεοδω-865537

Αφιέρωμα στον διαπρεπή μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, διοργανωτή του Πανεπιστημίου Σμύρνης «Φως εξ Ανατολών», διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873, με οικογενειακή καταγωγή από την Αδριανούπολη της Θράκης. Τις Γυμνασιακές του σπουδές έκανε στο Βέλγιο όπου μετετέθη ο πατέρας του ως Διπλωμάτης. Σε ηλικία μόλις 16 ετών παίρνει το Πρώτο Βραβείο Μαθηματικών του Βελγίου. Περατώνει τις σπουδές του στη Στρατιωτική Σχολή Μηχανικών του Βελγίου και ως μηχανικός πλέον μεταβαίνει στην Αίγυπτο για τα έργα του Ασουάν για δύο χρόνια. Εκεί, στην ενασχόλησή του με την Πυραμίδα του Χέοπος, ανακαλύπτει τη γοητεία των Μαθηματικών στην οποίαν ενδίδει και στην οποίαν αφοσιώνεται με πάθος εγκαταλείποντας την ειδικότητα του μηχανικού.

Η τιμητική αυτή εκδήλωση θα ξεκινήσει με την ανάγνωση της τοποθέτησης – χαιρετισμού του π. Αποστόλου Μαλαμούση, πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου – αρχιερατικού επιτετραμμένου Δημοσίων Σχέσεων με τη Βαυαρική Πολιτεία, αντιπροέδρου «Μαγνήτων Κιβωτού».

Η βιογράφος του Κων. Καραθεοδωρή και πνευματικό τέκνο της κόρης του, Δέσποινα Βλαχοστέργιου – Βασβατέκη, με λόγο και εικόνα θα ταξιδέψει το κοινό στις Βρυξέλλες, στην Αίγυπτο, στο Βερολίνο, στη Σμύρνη, στην Αθήνα, στο Μόναχο, στη γεμάτη ενδιαφέρον, συγκινήσεις, επιτυχίες και απογοητεύσεις στιγμές της ζωής του ανθρώπου, που ο Αϊνστάιν αναγνώριζε ως δάσκαλό του στα μαθηματικά.

Η Δέσποινα Βλαχοστέργιου – Βασβατέκη, συγγραφέας, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φίλων και του Μουσείου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων και Ακαδημαϊκών Βερολίνου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής», θα πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία με θέμα «Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής και το Πανεπιστήμιο Σμύρνης».

Θα ακολουθήσει παράθεση απόψεων ομόχρονων του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επιστημόνων, από την πρόεδρο της Πολιτιστικής Εστίας «Ιωνες», Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου, που θα συντονίσει και την εκδήλωση, στην προσπάθεια να φωτίσει την πολύπλευρη προσωπικότητά του.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσική του Σεμπάστιαν Μπαχ, αγαπημένου συνθέτη του Κων. Καραθεοδωρή, από τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου Κοντυλένια Βλαχοδημήτρη στη φωνή και Ηλία Στασινό στο πιάνο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος θα έχει την καταληκτική τοποθέτηση και το κλείσιμο της εκδήλωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου