Η εκκλησιαστική μουσική στη Σμύρνη

Τελευταία ενημέρωση: 2022-11-23, 10:17:11
Από την εκδήλωση - αφιέρωμα στην Ευαγγελίστρια
Η εκκλησιαστική μουσική στη Σμύρνη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε αξιόλογη εκδήλωση με θέμα «Η εκκλησιαστική μουσική στη Σμύρνη: Αφιέρωμα στη σμυρναίικη ψαλτική τέχνη και τον πρωτοψάλτη Νικόλαο Σμύρνης».

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νικόλαος Ανδρίκος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνθέτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα η Εκκλησιαστική Μουσική στη Σμύρνη: 19ος αιώνας». Εξαιτίας έκτακτων οικογενειακών λόγων ο κ. Ανδρίκος δεν μπόρεσε να έλθει στον Βόλο και έτσι η ομιλία έγινε διαδικτυακά. Στην παρουσίασή του ο καθηγητής ανέδειξε τα στοιχεία της ιδιαιτερότητας της «σχολής της Σμύρνης» που αφομοίωσε ποικίλες επιδράσεις όπως και της ανατολίτικης αστικής μουσικής και παρουσίασε το έργο πρωτοψαλτών συνθετών, κυρίως του Νικολάου Γεωργίου, πρωτοψάλτη Σμύρνης.

Στη συνέχεια η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι. Μ. Δημητριάδος «Οσιος Ιωάννης Κουκουζέλης» απέδωσε με άψογο τρόπο δύσκολα μέλη που είχε συνθέσει ο Νικόλαος Σμύρνης, όπως είναι γνωστός ο πρωτοψάλτης της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, Νικόλαος Γεωργίου. Την εκδήλωση παρουσίασε ο π. Απόστολος Ντόκος και έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ιγνάτιος, ο οποίος συνεχάρη τη χορωδία, τους συντελεστές και επισήμανε ότι η πολιτιστική ακμή της Σμύρνης περιλάμβανε και τον εκκλησιαστικό χώρο και την ψαλτική τέχνη, μία ακμή που επέδρασε αργότερα και στον ελλαδικό χώρο με την έλευση των Μικρασιατών.

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
3
=