Τιμούν τον Νίκο Αλεξίου

Τελευταία ενημέρωση: 2022-11-23, 08:55:17
Τιμούν τον Νίκο Αλεξίου

Τον Βολιώτη λογοτέχνη και καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Queen’s College στη Νέα Υόρκη Νίκο Αλεξίου θα τιμήσουν για τη διακεκριμένη του ερευνητική εργασία σχετικά με τους Ελληνες μετανάστες στις ΗΠΑ το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων (ΠΣΑΜ).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται απόψε, στις 18:00, στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βόλου – Κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΣΑΜ «Το κοινόν των Μαγνήτων», ερευνητής αστροφυσικός του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Παρισιού, Νίκος Πράντζος και η αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΙΑΚΑ, Ιωάννα Λαλιώτου.

Για τη ζωή του Ν. Αλεξίου στον Βόλο θα μιλήσει πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Βοϊδηίδας, νομικός και φίλος - συνεργάτης του τιμώμενου, Σωτήρης Γκανάτσιος.

Για το λογοτεχνικό έργο και την κοινωνικοπολιτιστική δραστηριοποίησή του στη Μαγνησία θα μιλήσει ο γραμματέας του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, Πασχάλης Δήμου.

Θα ακολουθήσουν επίδοση τιμητικής πλακέτας και ομιλία του τιμώμενου.

Την εκδήλωση συντονίζει η αντιπρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ Γιώτα Κούγιαλη.

Ο Νίκος Αλεξίου γεννήθηκε στον Βόλο το 1959. Μετά από σπουδές οικονομικών στην Αθήνα μετέβη στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και σπούδασε Κοινωνιολογία. Από το 1990 διδάσκει στο Queens College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, όπου τιμήθηκε με διάκριση διδασκαλίας «President’s Award for Excellence in Teaching». Ανάμεσα σε άλλα επιστημονικά ενδιαφέροντα του, διδάσκει και δημοσιεύει πάνω σε θέματα που αφορούν στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και την ομογενειακή εμπειρία στη Βόρεια Αμερική.

Είναι ιδρυτής και κύριος ερευνητής του Προφορικού Αρχείου του Ελληνισμού της Ν. Υόρκης καθώς και διευθυντής της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης Απόδημου Ελληνισμού στο πανεπιστήμιό του, με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση της ελληνοαμερικανικής ιστορικής, κοινωνιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στις συλλογές της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες πηγές σχετικά με την ομογένεια στις ΗΠΑ, αρχεία ελληνικών συλλόγων, καθώς και πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, βιβλία και έντυπα. Η ψηφιοποίηση συλλογών θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προβολή και διάδοση της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη διεθνή κοινότητα.

Στην προσπάθεια διατήρησης, ανάδειξης και διάδοσης της προσφοράς των Ελλήνων της Αμερικής πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ανοικτές στο ευρύτερο κοινό, φοιτητές, εκπαιδευτικούς ερευνητές και πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ προβλέπεται η συνεργασία και ηλεκτρονική διασύνδεση της Βιβλιοθήκης με πολλούς άλλους οργανισμούς και αρχεία στην Ελλάδα, όπως το Ιδρυμα Αρχείων του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Αρχείο Μετανάστευσης «Μνήμες».

Τέλος, προσφέρονται υποτροφίες σε φοιτητές και ερευνητές για εργασίες και έρευνα που θα βασίζονται στη χρήση και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού.

Πέραν της κοινωνιολογίας όμως ο Νίκος Αλεξίου έχει διακριθεί και στην ποίηση, με πέντε ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό του. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και αμερικανικά έντυπα και ανθολογίες, ενώ αναμένεται η έκδοση της τελευταίας ποιητικής του συλλογής «Η ασημένια σφίγγα» από τις εκδόσεις «Μελάνι».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
2
=