ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εως 31 Οκτωβρίου η έκθεση της Ελένης Ζέρβα

εως-31-οκτωβρίου-η-έκθεση-της-ελένης-ζέρ-891399

Εως τις 31 Οκτωβρίου λειτουργεί η έκθεση της Ελένη Ζέρβα, της πρωτοπόρου της αφηρημένης τέχνης «Ενας μη αντικειμενικός κόσμος».

Η Ελένη Ζέρβα, από τις πρωτοπόρους της αφηρημένης τέχνης, γεννήθηκε στον Βόλο το 1917 και υπήρξε μια από τις ελάχιστες γυναίκες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε κορυφαίες καλλιτεχνικές διοργανώσεις διεθνώς κατά τις δεκαετίες ‘60-‘70.

Η έκθεση, που έχει τίτλο «Ενας μη αντικειμενικός κόσμος», παρουσιάζει 50 έργα της ζωγράφου, εκ των οποίων τα 44 προέρχονται από την παραχώρηση της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου, στη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου τον Δεκέμβριο του 2015, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης της κληρονομιάς της ζωγράφου. Αποτελεί ένα τμήμα από το σύνολο των 200 έργων της δωρεάς της στο ανώτατο εθνικό ίδρυμα τέχνης.

Η παρούσα έκθεση του Βόλου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός γιατί είναι η πρώτη έκθεση, μετά τον θάνατό της το 1993, αλλά και μετά το 1977 που σταματά η εκθεσιακή της δραστηριότητα, η οποία δίνει αφορμές για συζητήσεις γύρω από τα διεθνή ρεύματα της εποχής που συνειδητά και με ιδιαίτερη τόλμη εκπροσώπησε.

Παράλληλα με την έκθεση της Ελένης Ζέρβα παρουσιάζεται στον ημιώροφο η έκθεση «Ελένη Ζέρβα και Μαρία Χατζηγάκη, το γένος Γεωργούδη-μια αδελφική συνομιλία περί ζωγραφικής», ένας «διάλογος» και μια συνύπαρξη έργων της Ελένης Ζέρβα με έργα της επίσης ζωγράφου νεότερης αδελφής της Μαρίας Χατζηγάκη προερχόμενα από τη Δημοτική Συλλογή και με την προσφορά συγγενών τους. Οι εκθέσεις διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.30-13.30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00-21.00.

Πληροφορίες: τηλ. 24210-31701 και 24210-82870.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Παράλληλα συνεχίζονται οι παράλληλες εκδηλώσεις. Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί με απευθείας διαδικτυακή σύνδεση η ομιλία της δρ. ιστορίας τέχνης και συγγραφέα Χάρις Κανελλοπούλου με θέμα «Γυναίκες εικαστικοί 1960-1980: Η συμβολή τους στην ελληνική πρωτοπορία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου