ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

(Σ)τα βήματα των ανθρώπων

στα-βήματα-των-ανθρώπων-853324

Το ερευνητικό έργο 100memories του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζει στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης του Βόλου την εφήμερη έκθεση με τίτλο: «(Σ)τα βήματα των ανθρώπων».

Στα τελευταία 100 χρόνια πολλαπλές μετακινήσεις διαμόρφωσαν τις πόλεις στις οποίες κατοικούμε. Εκκινώντας από τη προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924 και συνεχίζοντας με τις εσωτερικές μετακινήσεις προς τα αστικά κέντρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη μετανάστευση προς τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστραλία και την Αμερική μετά την δεκαετία το 1950, τις αφίξεις μεταναστών από τα Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη και τον Παγκόσμιο Νότο έως την προσφυγική μετακίνηση του 2015 επιχειρούμε να ανασυνθέσουμε ένα μωσαϊκό κινητικότητας από και προς την Ελλάδα τον 20ό και 21ο αιώνα.

Για λίγες μέρες, από το τσαγκαράδικο του Δαμιανού Παυλιόγλου στην Ιωλκό, ακολουθούμε ίχνη από τα βήματα των ανθρώπων που έφτασαν και έφυγαν από τις συνοικίες της Νέας Ιωνίας και της Ιωλκού, βήματα που διασταυρώνονται στον χώρο και στο χρόνο. Τα παπούτσια τους θα μας περπατήσουν στις διαδρομές της ζωής τους, στις μικρές ιστορίες τους, προσωπικές και συλλογικές, που χαράσσονται από -αλλά και χαράσσουν- τις μεγάλες ιστορίες, αυτές των πολέμων, των διώξεων, των ξεριζωμών, της ανισότητας και της φτώχειας.

Info

  • Διάρκεια: 26 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2022
  • Έναρξη έκθεσης: 26 Οκτωβρίου 2022, στις 18.00
  • Διεύθυνση: Υποδήματα Δαμιανού Παυλιόγλου, Στρατηγού Μακρυγιάννη 145, Βόλος
  • Ώρες επίσκεψης: 10.00-14.00 και 18.00-21.00

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν.

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου: «100memories: Ολοκληρωμένη δράση φυσικής και ψηφιακής τεκμηρίωσης και προβολής της μικρασιατικής προσφυγικής μνήμης».

Κατά τη διάρκεια της εφήμερης έκθεσης στον Βόλο, πρόκειται να πραγματοποιηθούν ιστορικές περιηγήσεις στη Νέα Ιωνία και άλλες επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς. Μπορείτε να μαθαίνετε για το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του έργου: www.100memories.gr

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τη σύμπραξη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων Sociality (με αντικείμενο την τεχνολογία) και Commonspace (με αντικείμενο τον συμμετοχικό σχεδιασμό) στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και εθνικούς πόρους μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου