ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαγεύει τους Βολιώτες η έκθεση της Ελένης Ζέρβα

μαγεύει-τους-βολιώτες-η-έκθεση-της-ελέ-861140

Παρατάθηκε και θα λειτουργεί έως τις 31 Οκτωβρίου η επιτυχημένη έκθεση της Ελένης Ζέρβα, της πρωτοπόρου της αφηρημένης τέχνης «Ενας μη αντικειμενικός κόσμος», που εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουνίου.

Η έκθεση, η οποία μάγεψε κατά τους θερινούς μήνες, έχει τίτλο «Ενας μη αντικειμενικός κόσμος» και παρουσιάζει 50 έργα της Βολιώτισσας ζωγράφου.

Η Ελένη Ζέρβα, από τις πρωτοπόρους της αφηρημένης τέχνης, γεννήθηκε στον Βόλο το 1917 και υπήρξε μια από τις ελάχιστες γυναίκες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε κορυφαίες καλλιτεχνικές διοργανώσεις διεθνώς κατά τις δεκαετίες ‘60-‘70.

Σαράντα τέσσερα από τα έργα της προέρχονται από την παραχώρηση της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου, στη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου τον Δεκέμβριο του 2015, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης της κληρονομιάς της ζωγράφου. Αποτελεί ένα τμήμα από το σύνολο των 200 έργων της δωρεάς της στο ανώτατο εθνικό ίδρυμα τέχνης.

Η παρούσα έκθεση του Βόλου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός γιατί είναι η πρώτη έκθεση, μετά τον θάνατό της το 1993, αλλά και μετά το 1977 που σταματά η εκθεσιακή της δραστηριότητα, η οποία δίνει αφορμές για συζητήσεις γύρω από τα διεθνή ρεύματα της εποχής που συνειδητά και με ιδιαίτερη τόλμη εκπροσώπησε.

Κόρη της Μελπομένης και του Δημητρίου Γεωργούδη, η Ελένη Ζέρβα, ζώντας στο μεγαλοαστικό οικογενειακό της περιβάλλον απέκτησε μια αξιόλογη πνευματική καλλιέργεια και καλλιτεχνική εκπαίδευση. Μετά από πρώιμους και σύντομους πειραματισμούς στην παραστατική ζωγραφική στα μέσα της δεκαετίας του 50 πέρασε με ταχύτατους ρυθμούς στην αφαίρεση και προχώρησε με αλλεπάλληλες αφαιρετικές διαδικασίες στη διατύπωση ανεικονικών συνθέσεων με αρχετυπικές αναφορές έως τις ολιγόχρωμες συνθέσεις της δεκαετίας του 70.

Από το 1957 έως το 1977 είχε μια δυνατή παρουσία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, παρουσίασε το έργο της σε γνωστές γκαλερί της Αθήνας και συμμετείχε σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα σε μεγάλες θεσμικές εκθέσεις στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και στη 35η Μπιενάλε της Βενετίας το 1970, μία από τις λιγοστές Ελληνίδες που είχαν λάβει μέρος στον κορυφαίο καλλιτεχνικό θεσμό έως τότε, όπου εξέθεσε τη μνημειακή σειρά έργων της «Κόσμος/Cosmos» που μέρος της παρουσιάζεται στην τωρινή έκθεση.

Παράλληλα με την έκθεση της Ελένης Ζέρβα παρουσιάζεται στον ημιώροφο η έκθεση «Ελένη Ζέρβα και Μαρία Χατζηγάκη, το γένος Γεωργούδη-μια αδελφική συνομιλία περί ζωγραφικής», ένας «διάλογος» και μια συνύπαρξη έργων της Ελένης Ζέρβα με έργα της επίσης ζωγράφου νεότερης αδελφής της Μαρίας Χατζηγάκη προερχόμενα από τη Δημοτική Συλλογή και με την προσφορά συγγενών τους. Οι εκθέσεις διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Παράλληλα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στις ημερομηνίες που ακολουθούν:

Αύριο, Τρίτη 18 Οκτωβρίου θα βιντεοσκοποιηθεί η περφόρμανς της Αναστασίας Αντωνακάκη με τίτλο: Ελένη Ζέρβα, Ατέρμονο πεδίο: Συζητώντας με το χρόνο.

Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί με απευθείας διαδικτυακή σύνδεση η ομιλία της δρ. Ιστορίας τέχνης και συγγραφέως Χάρις Κανελλοπούλου με θέμα «Γυναίκες εικαστικοί 1960-1980: Η συμβολή τους στην ελληνική πρωτοπορία».

Οι δύο εκθέσεις εντάσσονται στην «τριλογία» των εκθέσεων «Διά της γυναικός πηγάζει τα κρείττω» που συλλειτουργούν με τις εκθέσεις «Με το βλέμμα στη γυναίκα» και «Ιωάννα Τερλίδου: Αδιαφανείς σχέσεις» σε διαφορετικούς ορόφους του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, την επιμέλεια των οποίων έχει η Χρύσα Δραντάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού, δρ. Κοινωνιολογίας Τέχνης.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.30-13.30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00-21.00. Πληροφορίες τηλ. 2421031701 και 2421082870.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου