ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώνεται σήμερα η έκθεση του Ζαχαρία Καραφέργια

ολοκληρώνεται-σήμερα-η-έκθεση-του-ζαχ-862539

Σήμερα, Σάββατο 15 Οκτωβρίου, ολοκληρώνεται η αναδρομική έκθεση Αγιογραφίας και Βυζαντινής Ζωγραφικής του Ζαχαρία Καραφέργια, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, που λειτουργεί από τις 14:00 έως τις 21:00, ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με την συνεργασία της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ.Δ. «Δια Χειρός».

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια των εγκαινίων έγινε και η απονομή του «Χρυσού Σταυρού» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού στον ξεχωριστό αγιογράφο, ζωγράφο και άνθρωπο, Ζαχαρία Καραφέργια, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Καλλιτεχνική υπεύθυνη για το στήσιμο και την λειτουργία της έκθεσης ήταν η εθελόντρια συνεργάτης της Ιεράς Μητρόπολης ζωγράφος κ. Έλενα Νικηφόρου.

Ο Ζαχαρίας Καραφέργιας, αγιογράφος και ζωγράφος, ισορροπώντας συχνά μεταξύ της αγιογραφίας και της κοσμικής ζωγραφικής, έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής του πορείας στην αγιογράφηση σημαντικών σύγχρονων ορθόδοξων ναών στην περιοχή, αλλά και στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα έχει επιδείξει και μια σύγχρονη κοσμική δημιουργία με βυζαντινότροπες φόρμες, ένα έργο λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό και το οποίο απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

Ο Ζαχαρίας Καραφέργιας διακονεί την ιερή τέχνη της αγιογραφίας με καλλιτεχνική δεξιότητα και απαράμιλλη τεχνική. Στηρίζεται στα γερά θεμέλια της προσωπικής του αναφοράς στην ορθόδοξη πίστη, σχεδιάζοντας και εκτελώντας εικονογραφικά προγράμματα που συνδέουν το εκκλησίασμα των ναών που ιστορεί με τη ζώσα παράδοση της Εκκλησίας. Δομεί όλη την καλλιτεχνική του δραστηριότητα γύρω από την προσέγγιση του θείου από τον άνθρωπο, ενώ η τεχνική του ανάγεται στη «Μακεδονική Σχολή» και ιδιαίτερα στον πλέον γνωστό της εκπρόσωπο Μανουήλ Πανσέληνο.

Η επισκεψιμότητα της έκθεσης διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του δεκαπενθημέρου, τόσο από το φιλότεχνο κοινό, όσο και από τους μαθητές της Σχολής Αγιογραφίας «Δια Χειρός».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου