ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο

ταξίδι-στον-χώρο-και-τον-χρόνο-874365

Μια διαφορετική δράση – διαδρομή στα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας με τίτλο «Με ένα καράβι μνήμες και όνειρα…» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή της Ομάδας Artspirators και τη Θεατρική Ομάδα «Τρίτος Όροφος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη διοργάνωση του τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την ευκαιρία συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του τμήματος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η δράση βασίζεται σε μια πρωτότυπη ιδέα της εικαστικού και ερευνήτριας Μαρίας – Ανδρομάχης Χατζηνικολάου που έχει τη γενική επιμέλεια, στην έρευνα και την επιμέλεια της Αρχειονόμου – Φιλολόγου Αγγελικής Νικολάου και σε θεατρικά δρώμενα που επινοήθηκαν από τη Θεατροπαιδαγωγό και σκηνοθέτη Μαρία Καραζάνου και τη πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Ζιάρκα.

Βασικός στόχος του αφιερώματος είναι η μελέτη και διερεύνηση της συλλογικής μνήμης και της διαδικασίας συγκρότησης της ταυτότητας των προσφύγων της Νέας Ιωνίας Βόλου μέσα στην πόλη. Επιδίωξη είναι η γνωριμία της προσφυγικής ιστορίας της Νέας Ιωνίας και των γειτονιών της μέσα από τους πραγματικούς ανθρώπους, μέσα από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές και τις ιστορίες τους παράλληλα με την ιστορική τεκμηρίωση από τις ποικίλες αρχειακές πηγές και την πλούσια βιβλιογραφία. Στόχος επίσης είναι ο εντοπισμός και η ανάδειξη μικρών κρυφών αλλά σημαντικών πτυχών της καθημερινότητας, της ιστορίας «από τα κάτω» που μπορούν να φωτίσουν, να διασαφηνίσουν και να εμπλουτίσουν την επιστημονικά τεκμηριωμένη ιστορία.

Για τον λόγο αυτό το αφιέρωμα δεν επικεντρώνεται μόνο σε οργανωμένο υλικό και αρχεία αλλά περιλαμβάνει μαρτυρίες και προσωπικές αφηγήσεις ανθρώπων – μελών της προσφυγικής κοινότητας που μοιράζονται τα βιώματα, τα ακούσματα τους συγκροτώντας πτυχές της δημόσιας ιστορίας.

Προτείνεται ένας διαφορετικός περίπατος στη Νέα Ιωνία Βόλου με διαδρομές και διαδοχικές δράσεις που υλοποιούνται από τη νέα γενιά, τους φοιτητές της πόλης του Βόλου με τη συμμετοχή του κοινού. Οι δράσεις, εκτός από το καλλιτεχνικό έργο που θα παραχθεί επιδιώκεται να έχουν και εκπαιδευτικό και δια μέσου των γενών χαρακτήρα.

Στα δύο απογεύματα θα πραγματοποιηθούν τέσσερις περίπατοι σε κυλιόμενη μορφή με ώρες εκκίνησης 19.00, 19.20, 19.40, 20.00. Αφετηρία έχει οριστεί η πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Λ. Ειρήνης με Καραμπατζάκη) στο «Φαρδύ» απέναντι από αρτοποιείο – ζαχαροπλαστείο «Η Σμύρνη». Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου μία ώρα και 15 λεπτά.

Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων καθώς θα υπάρξουν τέσσερις ομάδες των τριάντα ατόμων.

Κρατήσεις γίνονται στο τηλέφωνο 6998 601132 και στη σελίδα της εκδήλωσης στο fb μέχρι και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση –όπως προαναφέρθηκε- εντάσσεται στις επετειακές του (2002 – 2022) και πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και τον ερχομό των προσφύγων στην πόλη του Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου