«Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα»

Τελευταία ενημέρωση: 2022-10-05, 10:17:14
Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Βόλου
«Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα»

Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc επιστρέφει δυναμικά στον Βόλο το ερχόμενο Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», με το ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα» για μικρούς και μεγάλους θεατές. Ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, την ομορφιά και τις απειλές που αντιμετωπίζει το οικοσύστημα της Μεσογείου. Σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για το ντοκιμαντέρ με τον δρ. Γιώργο Κατσαδωράκη, βιολόγο, περιβαλλοντικό επιστήμονα.

Κατάλληλο από 8 ετών, λόγω υποτίτλων.

Σκηνοθεσία: Fred Fougea.

Είναι στα αγγλικά, με ελληνικούς υποτίτλους.

Σύνοψη ντοκιμαντέρ: Η βιοποικιλότητα της Μεσογείου, τα φυσικά θαύματα που συμβαίνουν εκεί καθημερινά, οι απειλές που αντιμετωπίζει και οι προσπάθειες των ανθρώπων να βρουν λύσεις για την ισορροπία της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του, απεικονίζονται σε αυτό το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ. Με γυρίσματα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Μάλτα και την Ιταλία, οι πρωταγωνιστές της ταινίας- από τον πιο μικροσκοπικό ιππόκαμπο έως τις γιγαντιαίες φάλαινες που ζουν στην Μεσόγειο και τις αιωνόβιες ελιές- αποκαλύπτουν συγκλονιστικές ιστορίες σε έναν από τους πρώτους πυρήνες πολιτισμού στον κόσμο. Η γαλλική εταιρία παραγωγής Boreales είναι γνωστή για τις βραβευμένες παραγωγές της που αφορούν το ζωικό βασίλειο και το φυσικό περιβάλλον.

Σημείωμα σκηνοθέτη: Η Μεσόγειος ασκεί μια γοητεία, γιατί είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Η πλούσια βιοποικιλότητά της όμως είναι ευρέως άγνωστη. Αλλά η πραγματικότητα δεν είναι ειδυλλιακή. Τα οικοσυστήματα στη Μεσόγειο είναι υπό απειλή- το 30% της θαλάσσιας κίνησης συγκεντρώνεται εκεί, με 300 εκατομμύρια τουρίστες να την επισκέπτονται ετησίως και με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε μικροπλαστικά. Ως αφηγητής, στο ντοκιμαντέρ αυτό βλέπω μια καταπληκτική ιστορία- άγνωστοι και υπέροχοι πρωταγωνιστές πρέπει να προσαρμόζονται διαρκώς στις νέες συνθήκες της Μεσογείου, που είναι ταυτόχρονα υπέροχη και εχθρική. Ως ανήσυχος πολίτης, θεωρώ πως επείγει να αποκαλυφθούν οι απειλές κα τα προβλήματα που προκαλούνται στο περιβάλλον από τις δραστηριότητές μας.

Προσκεκλημένος ομιλητής: Ο Γ. Κατσαδωράκης είναι βιολόγος και διδάκτορας οικολογίας. Από το 1985 εργάζεται για θέματα βιοποικιλότητας και διαχείρισης οικοσυστημάτων. Από το 1991 είναι επιστημονικός σύμβουλος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και από το 1997 επιστημονικός σύμβουλος του WWF Ελλάς. Έχει συγγράψει 12 βιβλία, 50 επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει επιμεληθεί επιστημονικά βιβλία πολλών συγγραφέων. Το 2001 ήταν συναποδέκτης του βραβείου Goldman για τη συνεισφορά του στην προστασία και στην κήρυξη της πρώτης διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής στα Βαλκάνια, του τριεθνούς Πάρκου Πρεσπών.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των θεατών, εισιτήρια αριθμημένων θέσεων πωλούνται στο κατάστημα «έντεκα»- Ψηφιακές Εκτυπώσεις, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10.00 – 15.30, και στο ταμείο του «Αχίλλειον» την ημέρα της προβολής, από τις 18.30. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
1
=