Παράταση στην έκθεση της Ελένης Ζέρβα

Τελευταία ενημέρωση: 2022-10-04, 10:53:01
Η έκθεση αφηρημένης τέχνης φιλοξενείται στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο
Παράταση στην έκθεση της Ελένης Ζέρβα

Εως τις 31 Οκτωβρίου θα λειτουργεί η έκθεση της Ελένη Ζέρβα, της πρωτοπόρου της αφηρημένης τέχνης «Ενας μη αντικειμενικός κόσμος», που εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουνίου. Η έκθεση σημείωσε μεγάλη επιτυχία κατά τους θερινούς μήνες με επισκέψεις Βολιωτών της διασποράς, αλλά και Ελλήνων και ξένων τουριστών που σχολίαζαν εγκωμιαστικά τα πρωτοποριακά έργα της Βολιώτισσας στην καταγωγή ζωγράφου.

Η Ελένη Ζέρβα, από τις πρωτοπόρους της αφηρημένης τέχνης, γεννήθηκε στον Βόλο το 1917 και υπήρξε μια από τις ελάχιστες γυναίκες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε κορυφαίες καλλιτεχνικές διοργανώσεις διεθνώς κατά τις δεκαετίες ‘60-‘70.

 Η έκθεση, που έχει τίτλο «Ενας μη αντικειμενικός κόσμος», παρουσιάζει 50 έργα της ζωγράφου, εκ των οποίων τα 44 προέρχονται από την παραχώρηση της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου, στη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου τον Δεκέμβριο του 2015, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης της κληρονομιάς της ζωγράφου. Αποτελεί ένα τμήμα από το σύνολο των 200 έργων της δωρεάς της στο ανώτατο εθνικό ίδρυμα τέχνης.

Η παρούσα έκθεση του Βόλου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός γιατί είναι η πρώτη έκθεση, μετά τον θάνατό της το 1993, αλλά και μετά το 1977 που σταματά η εκθεσιακή της δραστηριότητα, η οποία δίνει αφορμές για συζητήσεις γύρω από τα διεθνή ρεύματα της εποχής που συνειδητά και με ιδιαίτερη τόλμη εκπροσώπησε.

Κόρη της Μελπομένης και του Δημητρίου Γεωργούδη, η Ελένη Ζέρβα, ζώντας στο μεγαλοαστικό οικογενειακό της περιβάλλον απέκτησε μια αξιόλογη πνευματική καλλιέργεια και καλλιτεχνική εκπαίδευση. Μετά από πρώιμους και σύντομους πειραματισμούς στην παραστατική ζωγραφική στα μέσα της δεκαετίας του 50 πέρασε με ταχύτατους ρυθμούς στην αφαίρεση και προχώρησε με αλλεπάλληλες αφαιρετικές διαδικασίες στη διατύπωση ανεικονικών συνθέσεων με αρχετυπικές αναφορές έως τις ολιγόχρωμες συνθέσεις της δεκαετίας του 70.

Από το 1957 έως το 1977 είχε μια δυνατή παρουσία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, παρουσίασε το έργο της σε γνωστές γκαλερί της Αθήνας και συμμετείχε σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα σε μεγάλες θεσμικές εκθέσεις στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και στη 35η Μπιενάλε της Βενετίας το 1970, μία από τις λιγοστές Ελληνίδες που είχαν λάβει μέρος στην κορυφαίο καλλιτεχνικό θεσμό έως τότε, όπου εξέθεσε τη μνημειακή σειρά έργων της «Κόσμος/Cosmos» που μέρος της παρουσιάζεται στην τωρινή έκθεση.

Παράλληλα με την έκθεση της Ελένης Ζέρβα παρουσιάζεται στον ημιώροφο η έκθεση «Ελένη Ζέρβα και Μαρία Χατζηγάκη, το γένος Γεωργούδη-μια αδελφική συνομιλία περί ζωγραφικής», ένας «διάλογος» και μια συνύπαρξη έργων της Ελένης Ζέρβα με έργα της επίσης ζωγράφου νεότερης αδελφής της Μαρίας Χατζηγάκη προερχόμενα από τη Δημοτική Συλλογή και με την προσφορά συγγενών τους. Οι εκθέσεις διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Ηδη κατά την τελευταία εβδομάδα άρχισαν επισκέψεις σχολείων με προκαθορισμένη ξενάγηση.

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Παράλληλα έχει προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων στις ημερομηνίες που ακολουθούν:

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη «Ένας μη αντικειμενικός κόσμος: ο κόσμος της Επιστήμης και ο «κόσμος» της τέχνης», με ομιλητές τους Στάθη Ζαφραντζά, Χρήστο Ξενάκη και Χρύσα Δραντάκη.

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου θα βιντεοσκοποιηθεί η περφόρμανς της Αναστασίας Αντωνακάκη με τίτλο: Ελένη Ζέρβα, Ατέρμονο πεδίο: Συζητώντας με το χρόνο.

Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί με απευθείας διαδικτυακή σύνδεση η ομιλία της δρ. Ιστορίας τέχνης και συγγραφέα Χάρις Κανελλοπούλου με θέμα «Γυναίκες εικαστικοί 1960-1980: Η συμβολή τους στην ελληνική πρωτοπορία».

Οι δύο εκθέσεις εντάσσονται στην «τριλογία» των εκθέσεων «Διά της γυναικός πηγάζει τα κρείττω» που συλλειτουργούν με τις εκθέσεις «Με το βλέμμα στη γυναίκα» και «Ιωάννα Τερλίδου: Αδιαφανείς σχέσεις» σε διαφορετικούς ορόφους του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, την επιμέλεια των οποίων έχει η Χρύσα Δραντάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού, δρ. Κοινωνιολογίας Τέχνης.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.30-13.30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00-21.00. Πληροφορίες τηλ. 24210-31701 και 24210-82870.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=