ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Κώστα Βαϊνά

παρουσιάζεται-το-βιβλίο-του-κώστα-βαϊ-886656

Το βιβλίο του Κώστα Βαϊνά, «ΟΧΙ πλέον Bullying στα Σχολεία», θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του σεμιναρίου – ημερίδας που διοργανώνει η Music & Art 4all με θέμα «Τα οφέλη της εκμάθησης μουσικών οργάνων σε ΑμεΑ – Μουσική και Τέχνη για όλους».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 17:30, στο Κτήμα Λίθος στον Ριζόμυλο.

Στο βιβλίο του ο συγγραφέας, ως καθηγητής Παιδαγωγικών και Διδακτικής και με σημαντική εκπαιδευτική πορεία και εμπειρία 30 τουλάχιστον χρόνων, κάνοντας πράξη τη ρήση του Αντισθένη «αρχή επιστήμης, η των πραγμάτων επίσκεψις», κάνει προσπάθεια καθορισμού των βασικών όρων που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια και θα αναλυθούν, με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της βίας, που επικρατεί στον σχολικό χώρο.

Ετσι ξεκινώντας από μερικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ενδοσχολικής βίας που έχουν καταγραφεί στα καθημερινά μέσα μαζικής ενημέρωσης καθορίζονται οι συνηθέστεροι χρησιμοποιούμενοι βασικοί όροι, όπως επιθετικότητα, συγκρούσεις, ενδοσχολικός ή σχολικός εκφοβισμός, θυματοποίηση bullying.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι περισσότερο συνηθισμένες μορφές ενδοσχολικής βίας που σημειώνονται στα σχολεία της ελληνικής επικράτειας.

Επίσης σε άλλο κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια ερμηνείας της ύπαρξης του φαινομένου bullying δεδομένου ότι εκ πρώτης όψεως η ύπαρξή του, φαίνεται, αν όχι παράλογη, τουλάχιστον μη συμβατή με τη φυσιολογική ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου ο οποίος όχι μόνο αν θέλει αλλά και χαίρεται όταν μαθαίνει.

Στην προσπάθεια ερμηνείας της σχολικής βίας επιχειρείται η υποστήριξη από τις ανθρωπιστικές λεγόμενες επιστήμες και κατά κύριο λόγο τον επιστημονικό κλάδο της Ψυχολογίας, που φέρει τον τίτλο Ψυχολογία Προσαρμογής.

Στο τελευταίο κεφάλαιο του πρώτου μέρους γίνεται απλή αναφορά σε προτροπές ακόμη και σε ισχύοντα διοικητικά μέτρα η σχολαστική εφαρμογή των οποίων αν δεν είχε αποτρέψει τουλάχιστον θα είχε περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τον σχολικό εκφοβισμό.

Δυστυχώς στις μέρες μας η βία σε όλες τις μορφές της και πολύ περισσότερο η κοινωνική βία έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό σημείο με αποτέλεσμα να έχει τις δυσάρεστες επιπτώσεις της και στη σχολική βία.

Δεδομένου ότι η κοινωνική και σχολική βία συνδέονται τόσο στενά μεταξύ τους και η μία επηρεάζει την άλλη, σε τόσο πολύ σημαντικό βαθμό θα πρέπει να ελπίζουμε ότι ο περιορισμός ή ακόμα καλύτερα η εξάλειψη της σχολικής βίας όχι μόνο θα μειώσει αλλά ίσως θα εκμηδενίσει και την κοινωνική βία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου