ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εισιτήριο για τον Παράδεισο»

εισιτήριο-για-τον-παράδεισο-863715

Η ταινία «Εισιτήριο για τον Παράδεισο» με τους βραβευμένους με Οσκαρ Τζορτζ Κλούνεϊ και Τζούλια Ρόμπερτς προβάλλεται στον θερινό κινηματογράφο της πόλης Εξωραϊστική απόψε Παρασκευή στις 20.30 και αύριο Σάββατο στις 21.00.

Οι δύο διάσημοι ηθοποιοί ψάχνουν ανελέητα ευκαιρίες για να τσακωθούν. Τα πέντε χρόνια αποτυχημένου γάμου ακολούθησαν 14 χρόνια αποκατάστασης… ή έστω αυτό δηλώνει η μία πλευρά. Μετά την αποφοίτηση της κόρης τους, της νεαρής δικηγορίνας, θα ταξιδέψουν στο Μπαλί για να παρευρεθούν στον απρόσμενο coup de force έρωτα και αρραβώνα της με ντόπιο καλλιεργητή και έμπορο φυκιών… ή απλά για να τον σταματήσουν. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα πρέπει να ενωθούν ξανά, με ειλικρίνεια και αγάπη.

Το «Εισιτήριο για τον Παράδεισο» ανήκει σε μια κατηγορία ταινιών που μεσουρανούσε το ’50, αναβίωσε δυναμικά στα τέλη του ’90 και ξεχάστηκε όταν πληθώρα από υβρίδια εμπνευσμένα από το είδος κατέκλυσαν την αγορά με φθηνές τηλεπαραγωγές. Ίσως το τελευταίο αξιοπρεπές δείγμα τέτοιας ταινίας ήταν το family retreat στα μέσα του 2000. (Ισως και το mamma mia σε musical διάθεση). Το είδος, ή η σκιά του, εξαμερικανοποιημένο περνάει επιτυχώς στον Ισπανικό κινηματογράφο και λιγότερο πετυχημένα στον Γαλλικό και Ιταλικό.

Το ζευγάρι Κλούνεϊ – Ρόμπερτς που ήδη στο παρελθόν έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές στις rom com και τα υποείδη τους, φέρνει με άνεση τη λάμψη αλλά όχι τον ερωτισμό ή τη φυσική ένταση που θα έκανε την κωμωδία να αναπτύσσεται με φυσική δράση. Λαμπεροί στα 50 τους διεκπεραιώνουν συμπαθητικά τις δράσεις των ηρώων, αφήνοντας αναξιοποίητο όμως το σημαντικότερο στοιχείο τους, την ηλικία και όσα αυτή φέρει: γνώση, ωριμότητα, σωστή στρατηγική, φυσικές αδυναμίες. Αναπαράγουν μια σκιά από τους ήρωες που στα 20 και τα 30 τους προσπαθούσαν να αλλάξουν το πεπρωμένο («ο γάμος του καλύτερού μου φίλου», «out of sight» κλπ).

Με εξαίρεση τη σκηνή αυτοκριτικής της ηρωίδας που υποδύεται η Τζούλια Ρόμπερτς (Τζόρτζια) στο τέλος της ταινίας και τις συμπιεσμένες και βεβιασμένες αναφορές για την ηλικία και τη νεότητα, το «Εισιτήριο για τον Παράδεισο» είναι μια τσάρτερ πτήση στη διασκέδαση. Οι κεντρικοί χαρακτήρες -που δεν είναι το νεαρό ζευγάρι-, προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους να μην κάνουν τα ίδια λάθη, ενώ παίρνουν την ευθύνη για τις ζωές των αγαπημένων τους σαν θεοί και παντοκράτορες. Το ρομάντζο μυρίζει κονσέρβα με συντηρητικά και λίγα Ε: ευκολίες, ευκολίες και… ευκολίες, το γνωστό καρκίνωμα των επιτυχημένων συνταγών.

Δεν υπάρχει λογική κλιμάκωση στην επαναφορά του έρωτά τους, γιατί δεν είναι ούτε vicious στο μίσος τους, ούτε με κρυφό καρδιοχτύπι στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Δύο λιοντάρια σε επιλεκτική νάρκη ίσως. Ούτε όμως ο κεραυνοβόλος έρωτας της κόρης πείθει.

Ο μεσογειακός γονιός όμως αντιλαμβάνεται αυτές τις κλιμακώσεις, καθώς κάνει τα πάντα που θεωρεί καλά για το παιδί του, εκτός από το να σκέφτεται τις επιθυμίες του παιδιού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου