«Πηλιογραφήματα» στο Νεοχώρι

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-21, 08:55:46
Η αφίσα της παρουσίασης
«Πηλιογραφήματα» στο Νεοχώρι

Παρουσιάζεται εκ νέου σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 στον «Γερμανό», στην πλατεία του Νεοχωρίου, το τελευταίο βιβλίο του Κυριάκου Παπαγεωργίου, «Πηλιογραφήματα - σαράντα ποιητικές διαδρομές στο πηλιορείτικο περιβάλλον», που εκδόθηκε στις αρχές του καλοκαιριού από τις Εκδόσεις «Ιδιόμελον».

Την ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης έχουν ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου».

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Κυριάκου Παπαγεωργίου «Πηλιογραφήματα - σαράντα ποιητικές διαδρομές στο πηλιορείτικο περιβάλλον», θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του

οικοδεσπότη, δημάρχου Νοτίου Πηλίου, Μιχάλη Μιτζικού, για να τον διαδεχθεί στο βήμα ο παγκόσμιος πεζοπόρος, αλπινιστής και πρεσβευτής του Πηλίου, Νίκος Μαγγίτσης.

Η νομικός Ελένη Ψαραλίδου, συνάδελφος του συγγραφέα, γεννημένη στην Ξάνθη, με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (μεταπτυχιακό στον τομέα Διεθνών Σπουδών και Ευρωπαϊκού Δικαίου), παρ’ ότι πολυγραφότατη και πολύ δραστήρια, είναι σεμνή και διακριτική ποιήτρια, εμψυχώτρια ποικίλων πολιτιστικών γεγονότων και δράσεων και «κινητήριος δύναμις» της ποιητικής σκηνής Volos Poetry Slam. Η ιδιότητα όμως με την οποία δεν τη γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι αυτή της συγγραφέως πληθώρας ταξιδιωτικών κειμένων. Υπό αυτό το πρίσμα, τη γνώση και την ενασχόληση θα παρουσιάσει το βιβλίο του Κυριάκου Παπαγεωργίου.

Στη συνέχεια θα μιλήσει για το βιβλίο ένας αθόρυβος, αλλά μεγάλος φίλος του Νοτίου Πηλίου, πρόεδρος και «ψυχή» των «Φίλων Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου», που έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα, φροντίζοντας παράλληλα και τη διατήρησή τους σε αξιοπρεπή εικόνα για όλους τους πεζοπόρους της περιοχής, ο Γιάννης Ιατρού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο που θα διαβάσει ο συγγραφέας και πανελλήνια γνωστός Βολιώτης ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Μητσάκης

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η τοποθέτηση του συγγραφέα Κυριάκου Παπαγεωργίου στη συνέχεια. Ισως να προαναγγείλει ένα ακόμη βιβλίο του ή να καταθέσει εντυπώσεις συνοδοιπόρων του σε όλη την Ελλάδα για το Πήλιο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», Ιγνάτιος, που με μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον δέχτηκε την πρόταση του συγγραφέα για την έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις «Ιδιόμελον», θα κάνει το κλείσιμο της εκδήλωσης.

 

Ποιητές και πεζογράφοι, συγγραφείς, λογοτέχνες, δημοσιογράφοι, έγραψαν για το Πήλιο και το ύμνησαν. Ισως είναι μοναδική η περίπτωσή του, που τα γραφόμενα προσεγγίζουν, αλλά δεν ξεπερνούν την πραγματικότητα.

Το ωραίο και πανέμορφο Πήλιο, η βρυσομάνα της μεγάλης και ποικίλης χλωρίδας, το ξακουστό βουνό, που ο ποιητής Γ. Δροσίνης (Συλλογή "Γαλήνη" 1902) το ονόμασε «βουνό βουνών καμάρι», η πατρίδα του μυθικού Χείρωνα Κένταυρου, έχει δώσει στη χώρα µας διαχρονικά, πέραν των άλλων, και μεγάλους πνευματικούς άνδρες.

Δεν λείπουν οι αξιόλογοι πνευματικοί άνδρες που γεννήθηκαν στο Πήλιο και έδωσαν µε την παρουσία τους συνέχεια στους ύμνους του, όπως ο λαογράφος Κίτσος Μακρής, αν και δεν καταγόταν από τη Μαγνησία, ο αείμνηστος «πηλιολάτρης» Κώστας Λιάπης, οι επίσης μακαρίτες Γιώργος Θωμάς, Ηλίας Λεφούσης και Πέτρος Κυπριωτέλης, ο Ζαγοριανός Νίκος Διαμαντάκος, ο Τρικεριώτης Κώστας Πατρίκος και πολλοί άλλοι τοπικοί αλλά και ξένοι λάτρεις των γραμμάτων.

Στη χορεία αυτών που ξεχωρίζουν σήμερα ανήκει και ο πολυγραφότατος, δικηγόρος, δημοσιογράφος, φωτογράφος και συγγραφέας, Κυριάκος Παπαγεωργίου.

Χαρακτηριστικό το ύφος του συγγραφέα, και από την υπόλοιπη πλούσια βιβλιογραφία, θεμελιώνει και τεκμηριώνει την ομορφιά της πηλιορείτικης φύσης με τη συγγραφή του.

Ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, εκτός από το πολύτιμο δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο, έδωσε και δίνει το «παρών» στη πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου µας, συµµετέχοντας σε δημόσιες συζητήσεις που έχουν σχέση µε την ιστορία και τον πολιτισμό του Πηλίου.

Τον τελευταίο χρόνο αγκάλιασε και µε θέρμη υποστηρίζει το νέο μεγάλο εγχείρημα για το Πήλιο του Νίκου Μαγγίτση και της «Μαγνήτων Κιβωτού», «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου».

Ο Σεβ Μητροπολίτης Ιγνάτιος πολύ χαρακτηριστικά καταγράφει στην εισαγωγή του βιβλίου:

«Για εκείνους μάλιστα που δεν μπορούν να περπατήσουν το βιβλίο αυτό είναι ένα θείο δώρο, γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να χαρούν αυτό το θαύμα της φύσεως που είναι το Πήλιο.

Γιατί δεν αρκεί µόνο το «είναι». Η παρουσίαση και το ζωντάνεμα αυτού του «είναι» αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο για τον αναγνώστη».

Με το βιβλίο για το Πήλιο, άλλη μια αξιόλογη σημαντική προσφορά στη διάσωση και προβολή των πολιτιστικών θεμάτων του τόπου µας, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει να παρουσιάσει μια πλήρη σειρά λογοτεχνικών πονημάτων, που συμπληρώνει τη μεγάλη δραστηριότητά του για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
6
=